Președintele Vladimir Putin a făcut o serie de declarații, după ce FBI  a anunțat că investighează aproximativ 100 de tipuri de atacuri cibernetice, pentru multe dintre ele fiind suspectă de implicare chiar Rusia. Declarațiile demnitarului rus au fost făcute după ce FBI continuă să facă declarații cu privire la cele mai recente atacuri din SUA, care se referă la conducta petrolieră operată de compania Colonial Pipeline și compania alimentară JBS.

Putin consideră ridicole acuzațiile la adresa Rusiei

Vladimir Putin a spus, pentru televiziunea rusă, la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, că acuzațiile SUA la adresa Rusiei în ceea ce privește atacurile cibernetice, cu precădere cel asupra companiei JBS sunt absolut ridicole.

„E chiar ridicol să acuzi Rusia pentru așa ceva. Cred că serviciile competente din SUA trebuie să-i identifice pe acești infractori. Sigur nu Rusia trebuie să facă asta. E hilar ca noi să ne apucăm să extorcăm bani de la o companie, nu ne încurcăm cu producători de carne de pui sau de vită”, s-a exprimat Vladimir Putin.

Rusia nu își face iluzii

Declarațiile lui Vladimir Putin au fost făcute cu aproximativ două săptămâni înainte de întâlnirea cu Joe Biden, de pe 16 iunie. Cei doi lideri de stat vor discuta și despre atacurile cibernetice asupra SUA.

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a transmis, pe 1 iunie, că Rusia nu se așteaptă la consolidarea unor relațiilor dintre demnitarii ruși și cei americani. Anunțul a fost făcut pe fondul summit-ului de pe 16 iunie, care va avea loc la Geneva și unde se vor întâlni pentru întâia oară președintele Joe Biden și șeful de stat rus Vladimir Putin.

Potrivit declarațiilor oferite presei pe 1 iunie de către ministrul de Externe al Rusiei, statul în cauză nu se așteaptă la consolidarea relațiilor dintre cei doi omologi ai statelor sus-menționate. „Nu ne facem iluzii şi nu încercăm să dăm impresia că va exista o reuşită, decizii istorice care să ducă la schimbări fundamentale”, a afirmat Serghei Lavrov.

„Însă faptul că va exista o conversaţie între liderii celor două principale puteri nucleare este important şi ar trebui încurajat în orice mod posibil”, a mai spus ministrul de Externe al Rusiei.