Evenimentul Zilei > Politica > SCENARIU ŞOCANT Dan Pavel: „E FAKE NEWS că cel mai mare LASER din lume se află la MĂGURELE?”
SCENARIU ŞOCANT Dan Pavel: „E FAKE NEWS că cel mai mare LASER din lume se află la MĂGURELE?”

SCENARIU ŞOCANT Dan Pavel: „E FAKE NEWS că cel mai mare LASER din lume se află la MĂGURELE?”

Analistul politic Dan Pavel se întreabă, pe Facebook, dacă deja celebrul laser de la Măgurele este cel mai puternic din lume, în condiţiile în care, încă de acum doi ani, reputatul portal britanic theconversation.com susţine contrarul.

Suspiciunile politologului

Care este cel mai puternic laser din lume? Ştiam că laserul de la Măgurele este cel mai puternic din lume. Iată un articol de acum doi ani, care susţine altceva…. FAKE NEWS?”, întreabă Dan Pavel.

Cel mai puternic laser din lume, la Universitatea Osaka

Cel mai puternic fascicul laser produs vreodată a fost lansat de curând la Universitatea Osaka din Japonia, unde a fost stimulat Laserul pentru experimente de aprindere rapidă (LFEX) pentru a produce un fascicul cu o putere de vârf de 2.000 de miliarde de wați – două petawați – pentru un incredibil de scurt durata, aproximativ un trilion de secundă sau o picosecundă. Valorile acestui mare sunt greu de înțeles, dar ne putem gândi la acesta ca fiind de un miliard de ori mai puternic decât un fulger de stadion tipic sau ca puterea globală a întregii energii solare a soarelui care cade pe Londra. Imaginați-vă că concentrați toată energia solară pe o suprafață la fel de largă ca și părul uman pe durata a treizeci de secunde: aceasta este, în esență, laserul LFEX”, se arată în articolul publicat de theconversation.com.