Evenimentul Zilei > Politica > Scenariu exploziv: „PNL se va rupe. Ce face azi e sinucidere în masă”. Însă nu cade singur. VIDEO
Scenariu exploziv: „PNL se va rupe. Ce face azi e sinucidere în masă”. Însă nu cade singur. VIDEO

Scenariu exploziv: „PNL se va rupe. Ce face azi e sinucidere în masă”. Însă nu cade singur. VIDEO

Aflați într-o cădere fulminantă în cele mai recente sondaje de opinie, după doar 8 luni de guvernare, liberalii nasc multe semne de întrebare referitoare la soarta partidului istoric. Robert Turcescu și invitații săi la EVZ Play, Liviu Mihaiu, Octavian Hoandră și analistul politic Raluca Boboc, au conturat o concluzie îngrijorătoare.

Potrivit unor sondaje de opinie agregate recent de prestigioasa publicație Politico, PNL a căzut la 18% în intenția de vot a electoratului român, pe fondul unei creșteri semnificative a PSD până la 34%. O creștere importantă o înregistrează și AUR care a ajuns la 14%, în timp ce USR PLUS se situează abia pe locul 4, cu un modest 12%. UDMR își păstrează procentul de 5-6%.

Raluca Boboc: Fuziunea PNL – PD nu a fost gândită ca partid de guvernare

În opinia analistului politic Raluca Boboc, PNL se confruntă cu o criză sistemică, practic își joacă soarta. „PNL se va rupe. Fuziunea PNL – PD nu a fost gândită ca partid de guvernare, ci ca un partid de opoziție”.

Jurnalistul Liviu Mihaiu a amintit vremurile când PNL avea lideri în ascensiune ca Dinu Patriciu și Tăriceanu, care îl aveau ca mentor pe Radu Câmpeanu.

Mihaiu: Vor să pună în frunte un agent bancar fără legătură cu empatia

„Nu îmi aduc aminte, în toată istoria PNL, să se fi organizat o poteră atât de mare astfel încât să se preia PNL. Ce a organizat Alina Gorghiu cu alți lideri plus Iohannis e o încercare a sistemului de a prelua un partid politic aflat la guvernare. Ce face azi PNL se numește sinucidere în masă. Electoratului îi place imaginea unei colectivități unite, nu îi place lupta de cartier. Orban a fost un lider mediocru care nu a respectat dorința marilor baroni în negocierile cu USR. El a devenit schimbabil după ce i-a dat o replică lui Iohannis.

Când ați auzit de Florin Cîțu ca membru marcant al PNL? Vor să pună în fruntea unui partid un agent bancar care nu are nicio legătură cu politica, cu empatia pentru subiecte politice ale unui partid la guvernare. E o marionetă a unui grup numit Cooperativă. O să-i aducă sub 15%”, a explicat Mihaiu.

Turcescu: PNL și USR se duc la fund împreună

O altă concluzie interesantă a emisiunii EVZ Play îi aparține moderatorului. Robert Turcescu, care a remarcat că în prezent vorbim de un adevărat test pentru PNL. Căderea sa ar putea antrena o altă prăbușire pe scena politică. ”Nu există câștigător și perdant, PNL și USR se duc la fund împreună. Dar USR ar putea spune: noi ne retragem”.