Scenariul excluderii lui Victor Ponta din PSD a apărut după ce fostul premier a recunoscut că ajută un partid cu care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu vrea să aibă „niciun fel de relaţie”.

Fostul premier a mărturisit că îi dă „idei” Partidului România Unită (PRU), că îl lasă să îi folosească imaginea ca să devină mai cunoscut şi că îl ajută să atragă noi membri şi parlamentari. Ponta nu s-a consultat cu Liviu Dragnea dacă e bine să ajute PRU.

Surse de la vârful PSD au relatat EVZ că orice alt membru de partid ar fi riscat să fie exclus dacă proceda ca Victor Ponta. În partid se discută că acţiunile acestuia reprezintă un act de sfidare publică la adresa lui Liviu Dragnea şi că fostul premier nu se va opri aici.

Linia roşie

Ponta se bazează pe faptul că Dragnea nu ar risca să-l dea afară din partid, în prag de alegeri parlamentare, pentru că are nevoie de realizările fostei guvernări PSD, au explicat surse din partid pentru EVZ.

Pe de altă parte, în PRU au ajuns rude şi amici ai lui Victor Ponta care erau deja marginalizaţi în PSD şi pe care Liviu Dragnea nu se baza în campania electorală. Dacă Victor Ponta ar încerca să rupă structuri ale partidului, problema excluderii sale ar putea deveni mai mult decât un scenariu, mai spun sursele citate.

"Un balon umflat”

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că nu-l va sancţiona pe fostul premier pentru ajutorul acordat PRU: „Noi vorbim, totuși, de Victor Ponta”. El a adăugat că îl apreciază „foarte mult” pe fostul premier şi „speră” să rămână pe listele PSD. Dragnea a spus că vrea să „închidă” subiectul relaţiei sale tensionate cu Ponta. „Deja se umflă foarte mult, ca un balon, un balon care se va sparge foarte curând”, a asigurat el.

Izolat total în PSD

Fostul premier a recunoscut că este izolat în PSD şi s-a comparat cu un jucător de fotbal pe care antrenorul îl ţine pe banca de rezerve: „Sunt sub contract, dar nu joc”. El a spus că vrea să rămână în PSD dar că depinde „doar de conducerea partidului” dacă mai rămâne sau nu alături de partid. „Dacă e nevoie de mine în PSD, o să rămân în PSD. Dacă nu e nevoie de mine, o să văd ce o să fac. Eu aștept doar să mi se spună unde e nevoie de mine”, a spus acesta.

Cel mai tare Pokemon

PRU a demarat o campanie inedită de racolare a lui Ponta, inspirată de popularul joc PokemonGO. „Apel către toți românii! Ajutați Partidul România Unită să-l prindă la Pokemon GO pe cel mai tare POKEMON! Dă-i lui PokePonta un mesaj pe FB să vină la PRU!!!”, a scris pe Facebook liderul PRU, Bogdan Diaconu. „De mâine la Parlament vedem”, a răspuns Ponta, glumind.


Tăriceanu: PRU, o gogoașă

Copreşdintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că partidul sprijinit de Victor Ponta nu are „nimic de substanţă”. „O gogoaşă care s-a umflat şi cu ajutorul neprecupeţit al mass-media, fără îndoială, şi care nu are nimic de substanţă. Noi ca partid de esenţă nu numai liberală, dar şi democrată, respingem orice discurs naţionalist, xenofob, de genul celui care urmează să fie promovat de acest partid. Cred că nu trebuie să se lase cetăţenii seduşi de aceste formaţiuni şi de aceste discursuri care sunt extrem de periculoase”, a spus Tăriceanu la o întâlnire de partid în Neptun. Senatorul ALDE, Daniel Barbu, fa mai spus că PRU este „un partid neo-fascist”. Victor Ponta a spus că l-a ajutat pe Tăriceanu să crească ALDE atunci când era „singur”.