Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu, după apariția mai multor informații în presă și a demarat o anchetă de amploare în acest caz, ocazie cu care a făcut o serie de recomandări unor instituții implicate în acest caz.

Într-un comunicat de presă transmis de Avocatul Poporului se arată că, în urma anchetei a identificat o serie de deficienţe în derularea procesului adopție și a emis recomandări către Ministerul Muncii, Consiliul Superior al Magistraturii, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Consiliul Judeţean Mehedinţi, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Mehedinţi, Primăria Oraşului Baia de Aramă.

„…Avocatul Poporului a constatat că autorităţile publice implicate şi-au însuşit recomandările instituţiei, situaţia minorei este gestionată conform prevederilor legale în vigoare, iar documentele de monitorizare post-adopţie exprimă favorabilitatea acestui demers, recomandând continuarea lui”, se arată în comunicat.

Cazul Sorinei Săcărin a făcut înconjurul mass-media, în vara trecută, când fetița, în vârstă de opt ani, a fost luată de autorități din locuinţa asistentului maternal care a crescut-o, pentru a fi încredințată unei familii de români din SUA, care a adoptat-o. Incidentul a fost filmat de apropiații asistentului maternal, iar pe filmare se vede cum copila plânge și se opune plecării strigând „mami, nu vreau să plec”.Caz Sorina, Baia de Aramă

Pe 21 iulie 2019, fetiţa şi părinţii adoptivi au părăsit ţara, plecând în SUA, iar Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunțat o anchetă în acest caz ridincând mai multe suspiciuni în legătură cu procedura de adopție. La momentul respectiv, Renate Weber spunea că trebuie să existe un mecanism care să verifice dacă copiilor adoptaţi le este bine în noua familie.