Evenimentul Zilei > Actualitate > Scandalul Colțescu. Ioan Aurel Pop: „Să ne supărăm când românii sunt numiți altminteri decât români”
Scandalul Colțescu. Ioan Aurel Pop: „Să ne supărăm când românii sunt numiți altminteri decât români”

Scandalul Colțescu. Ioan Aurel Pop: „Să ne supărăm când românii sunt numiți altminteri decât români”

Scandalul arbitrului Sebastian Colțescu se adâncește și mai mult. Un istoric român explică ce implicații are termenul „negru”.

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, intervie în scandalul arbitrului Sebastian Colțescu care este acuzat de rasism. Arbitrul ar fi folosit cuvântul „negru” pentru a-l descrie pe un membru al echipei din Instanbul, în timpul meciului cu PSG.

Istoricul Ioan Aurel Pop susține că deși există alte cuvinte rasiste în limba română, termenul de „negru” nu face parte din această categorie, deși unii îl folosesc cu sens peiorativ.

„Deocamdată, în românește sunt socotite degradante și rușinoase noțiuni ca ‘negrotei’, ‘cioroi’, ‘cioară’ etc. Cuvântul ‘negru’ nu face parte, pentru moment, din aceeași categorie, dar asta nu înseamnă că unii nu-l folosesc în sens peiorativ”, spune acesta.

„Există și români care acordă acestui termen un sens de ocară, de discriminare, de înjosire, ceea ce este de condamnat categoric. Oricum, în acest moment, „negru” din românește nu are sensul de „nigger”, „nigga” „cioară”, „cioroi”) din engleza americană. Câtă vreme și în engleză se folosește încă oficial cuvântul „black” pentru a denumi un „african american”, nu ar trebui să fim nici noi (românii) și nici alții scandalizați”, afirmă Ioan Aurel Pop.

„Să ne supărăm și să protestăm și noi – măcar de dragul echilibrului – când albii sunt batjocoriți și când românii sunt numiți, fie și cu dezarmantă „duioșie”, altminteri decât români. Nu spun cum, fiindcă este vorba despre un cuvânt prohibit pentru noi”, a mai scris președintele Academiei Române pe Facebook.

De unde a pornit tot scandalul? Meciul PSG – Instanbul BB

După ce arbitrul Haţegan a luat o decizie care i-a înfuriat pe membrii stafului echipei din Turcia, Colţescu i-a transmis prin cască să vină să calmeze spiritele. Astfel, în minutul 16 lui, Haţegan s-a îndreptat spre banca oaspeţilor pentru a lua măsuri cu privire la reacţia antrenorului secund Pierre Achille Webo, fost atacant camerunez.

Rugat să indice cine este agitatorul de pe banca turcilor, Colţescu l-a identificat pe Webo folosind cuvintele „tipul negru”.

Mai departe, Haţegan i-a arătat cartonaşul roşu fostului atacant camerunez, care, iritat oricum şi enervat de penalizare, a început să ţipe la Colţescu, întrebându-l de ce la numit „negru”. Jocul s-a oprit, în jurul arbitrilor români s-au adunat jucătorii şi stafurile celor două formaţii şi s-a ajuns la discuţii pe un ton foarte ridicat.

În acest context, atacantul franco-senegalez Demba Ba a coborât din tribună şi l-a acuzat de rasism pe Colţescu, reproşându-i că s-a referit strict la culoarea pielii lui Webo. Vârful de atac care n-a început titular l-a întrebat pe Colţescu dacă s-ar fi exprimat la fel şi în cazul unei persoane albe.