Evenimentul ZileiEconomieScandalul 5G ar putea ajunge la final. Decizie crucială în România

Scandalul 5G ar putea ajunge la final. Decizie crucială în România

Scandalul 5G ar putea ajunge la final. Decizie crucială în România
ANCOM a anunțat, marți, că organizarea licitaţiei pentru alocarea drepturilor de utilizare în benzile de frecvenţă destinate implementării noilor tehnologii (5G) ar putea avea loc în ultimul trimestru al acestui an. De asemenea, tot azi a fost făcut public calendarul licitațiilor pentru frecvențele radio.

În cursul acestui an, ANCOM îşi propune să definitiveze documentația de licitaţie până la sfârşitul trimestrului III și să organizeze procedura de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz pentru furnizarea de rețele publice și servicii de comunicații electronice de bandă largă în ultimul trimestru al anului.

”Pentru a determina interesul pieței naționale de comunicații electronice cu privire la achiziționarea unor drepturi de utilizare a frecvenţelor pentru furnizarea reţelelor publice de tip MFCN în benzi milimetrice, Autoritatea va organiza o consultare a pieței. Totodată, Autoritatea are în vedere actualizarea interfețelor radio RO-IR și a benzilor de frecvenţe radio exceptate de la regimul de licenţiere.

Pe lângă măsurătorile din cadrul planului anual de monitorizare privind supravegherea utilizării eficiente a spectrului de frecvențe, ANCOM va derula în acest an o campanie de evaluare a situațiilor de roaming involuntar în zonele de graniță pentru a identifica localitățile cu risc de roaming pentru fiecare operator de telefonie mobilă”, au transmis oficlialii ANCOM.

Aceștia au anunțat că în 2020 se vor stabili noi tarife orientative de acces la stâlpii operatorilor de rețea și vor aproba condițiile de acces la infrastructura fizică dezvoltată de autoritățile publice locale. Nu în ultimul rând, mai anunță oficialii ANCOM, vor fi stabilite tarife plafon pentru serviciile poștale, urmând să fie actualizată și lista cu localităţile aflate în condiţii geografice excepţionale.


Accesează: