Evenimentul Zilei > Actualitate > Scandal la Primăria Sector 5. Milioane de euro risipite pe cadouri inutile
Scandal la Primăria Sector 5. Milioane de euro risipite pe cadouri inutile

Scandal la Primăria Sector 5. Milioane de euro risipite pe cadouri inutile

Primarul Sectorului 5 acuză nereguli grave la Primăria pe care o conduce, arătând că predecesorul său a risipit în jur de 7,5 milioane de euro pe cadouri de lux destinate elevilor și profesorilor.

Cristian Popescu Piedone a prezentat mai multe documente conform cărora fosta conducere a Primăriei Sector 5 a risipit sume imense, de la bugetul local, pentru asemenea cadouri.

„În timp ce în Sectorul 5 sunt numeroase școli nefinalizate, încă în construcție, fără avize ISU, fără recepții făcute, cu o lipsă acută la buget pentru finanțarea acestora, cu comenzi date constructorilor fără a avea acoperire bugetară, vechea administrație a făcut cadouri profesorilor și elevilor, în valoare totală de 36.425.172 lei, adică aproximativ 7,5 milioane de euro. Achiziția a fost făcută de către societatea Economat SRL la sfârșitul anului trecut”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Sectorului 5.

Potrivit primarului Cristian Popescu Piedone, cei 7,5 milioane de euro ar fi trebuit folosiți într-un scop mult mai util, în interesul cetățenilor, pentru construcția unui spital, a unei școli etc.

În comunicatul de presă se arată că pentru elevi au fost achiziționate 14.500 de pachete, în valoare de 1.192 lei plus TVA, fiecare pachet, care co conțineau mai multe tipuri de ciocolată din Franța și Belgia. Factura totală pentru cadourile oferite elevilor se ridică la 14.767.200 lei.

„Nu este clar care au fost criteriile prin care s-au acordat aceste cadouri, având în vedere că în Sectorul 5 sunt aproximativ 26.000 de elevi, ceea ce înseamnă că doar parte dintre aceștia au primit pachetele respective. Societatea Economat SRL a știut numărul de elevi din Sectorul 5 atunci când a achiziționat tablete, nu și când a făcut achiziția de cadouri”, se arată în comunicat.

Cadouri de 1.000 de euro pentru profesori

În cazul profesorilor și a cadrelor școlare auxiliare, factura a ajuns la 17.295.600 de lei. Valoarea unui singur pachet a fost de 4.614,75 lei fără TVA și conținea celebrul pix Montegrappa, „o agendă care valorează aproape cât un televizor” și o cutie mică de bomboane.

„Având în vedere că facturile înregistrate la Primăria Sectorului 5 nu au fost însoțite și de documentația cu contracte, comenzi, avize de expediție, procese verbale sau oferte, Primarul Sectorului 5 Cristian-Victor Piedone Popescu a cerut returnarea facturilor menționate anterior”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citrate, achiziția a fost făcută în baza unei hotărâri de consiliu local în care se prevedea că, aceste cadouri reprezintă „produse necesare funcționării unor instituții publice/ societăți comerciale din subordinea Consiliului Local Sector 5, precum și de unitățile de învățământ preuniversitar de stat din Sectorul 5 sau cu ocazia organizării unor evenimente culturale”.

În acest moment, în stocul Primăriei Sectorului 5 mai există peste 100 de pachete destinate profesorilor, adică pachete în valoare de peste 100.000 de euro, se arată în comunicatul transmis.