Evenimentul Zilei > Politica > Scandal la alegerile locale! Propunere de ultima oră: Comisie parlamentară de anchetă
Scandal la alegerile locale! Propunere de ultima oră: Comisie parlamentară de anchetă

Scandal la alegerile locale! Propunere de ultima oră: Comisie parlamentară de anchetă

Alegerile locale s-au încheiat, dar sunt cazuri unde scandalurile sunt în plină desfășurare și situația este departe de-a fi lămurită.

Cele mai aprinse discuții sunt la Sectorul 1, acolo unde Dan Tudorache (PSD) o acuză pe Clotilde Armand că a fraudat alegerile. În sprijinul său sunt imagini de pe camera de supraveghere din camera unde erau depozitați sacii cu procesele verbale și voturile.

În aceste condiții, printre cei care contestă rezultatele alegerilor se numără și senatorul PMP, Lucian Ionescu. Acesta a candidat la primăria Sectorului 5, acolo unde a învins Cristian Popescu Piedone. Ionescu  a înaintat o solicitare adresată președintelui Senatului, Robert Cazanciuc, și Biroului permanent al Senatului, liderilor de grup ai partidelor politice, tuturor senatorilor din Senatul României în vederea constituirii unei comisii parlamentare care să ancheteze presupusele fraude ale alegerilor din Sectorul 5 și Sectorul 1 al Capitalei.

S-au dat cadouri electorale?

„Vă adresez prezenta solicitare întrucât, în urma alegerilor organizate în data de 27.09.2020, au existat multiple suspiciuni temeinice care vizează corectitudinea desfășurării procesului electoral. În acest sens, reprezentanți ai mai multor formațiuni politice au depus sesizări către Biroul Electoral de Sector, Biroul Electoral Municipal și către Biroul Electoral Central, pentru a semnala neregulile desfășurate in timpul procesului de votare cât și după încheierea acestuia”, spune senatorul, care mai afirmă:

„În spațiul public au apărut informații care vizau fraudarea alegerilor prin practici grosolane de cumpărare a unor voturi. Există suspiciuni că în anumite centre de votare s-au dat bani între 200 şi 500 ron/vot. În zona şcolii 127 din str. Munţii Carpaţi (Târgul Pucheni) s-au distribuit anterior votului „proiecte” constând în zahăr, ulei, făină şi 100 lei pentru „studiu de fezabilitate al proiectului”.

Deasemenea sunt suspciuni de fraudă prin practici asemănătoare și în zonele: Livezilor, Zetari, Iacob Andrei, Calea Ferentari, în spatele Pieței Rahova, Magurele, Vadu Nou, Baciului, Petrache Poenaru respectiv Centrele de Votare: nr.2, 125, 127, 134, 136, 147,148, Școala George Calinescu, Gradinița 244, Școala Mircea Santimbreanu, Grădinița Paradisul Verde, unde în zilele anterioare procesului de votare s-au întocmit liste de persoane cu drept de vot de către unii „capi ai lumii interlope”, care au fost tranzacționate în schimbul banilor.”

Întrebări la care vrea răspuns

Iliescu cere următoarele lucruri:

„Astfel, vă propun să fiți alături de mine în acest demers privind oportunitatea înființării unei comisii parlamentare de anchetă privind presupusele fraude la alegerile locale desfășurate în Sectorul 5 și Sectorul 1 al Capitalei. Totodată sunt câteva întrebări care necesită răspuns:

1. Poliția și-a făcut datoria sau nu?

2. Legislația electorală este bună sau nu?

Parlamentul reprezintă o instituție credibilă care, printre altele, are și această atribuție de a demara anchete prin intermediul comisiilor parlamentare.

Pe această cale vă solicit sprijinul pentru a stopa aceste practici ilegale astfel încât să nu se mai repete la viitoarele alegeri.”