Scandal în Sănătate. Noi acuzații pentru Spitalul din Târgu Jiu. E vorba tot despre un copil
- Raluca Dan
- 14 februarie 2025, 15:57

Familia unei fete de 10 ani acuză medicii de la Spitalul Târgu Jiu că au externat-o de trei ori într-o lună, deși aceasta avea dureri abdominale severe.
Potrivit familiei, copila a fost dusă ulterior la un spital din Craiova cu mașina familiei, unde a fost diagnosticată și operată pentru peritonită. Spitalul Târgul Jiu, care nu dispune de linie de gardă pentru Chirurgie pediatrică, susține că familia a refuzat internarea.
„Se pare că nu s-a învăţat nimic din cazul copilului de 16 ani care a murit”
Cazul a fost raportat de o femeie, în cadrul unui grup de mămici din Tâgu Jiu.
„Vreau să va povestesc cazul nepoatei mele, care este crescută de bunică. A ajuns într-o luna de 3 ori la chirurgie cu dureri de burtă infernale şi trimisă acasă că nu are nimic. Astăzi de dimineaţă ajunse din nou cu dureri groaznice şi fu ţinută 5 ore şi după trimisă la Craiova cu maşina personală.
Ajunsă la Craiova şi operată de urgenţă de peritonită. Se pare că nu s-a învăţat nimic din cazul copilului de 16 ani care a murit”, a scris femeia pe grupul de pe Facebook, „Mămici din Târju Jiu”.
Reacția Spitalului Târgu Jiu
Vineri, spitalul a transmis că, de fapt, bunica fetei a refuzat internarea.
„Pacienta B.N.D, în vârstă de 10 ani, s-a prezentat în data de 12.02.2025, la ora 21:03, la Unitatea de Primiri Urgenţe, trimisă de medicul specialist pediatru, de gardă, pentru consult chirurgical. Pacienta a fost consultată şi investigată paraclinic iniţial de către medicul din UPU, solicitându-se consult chirurgical. Medicul chirurg de gardă a recomandat internarea, la ora 22:00, cu diagnosticul colică apendiculară”, au specificat reprezentanții Spitalului Târgu Jiu.
Potrivit acestora, la ora 22:10, bunica pacientei a refuzat internarea, fapt consemnat în fișa UPU.
„De menţionat faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare, internarea unui pacient minor poate fi efectuată doar cu acordul părintelui sau al tutorelui legal. Pacienta şi bunica sa s-au prezentat în dimineaţa zilei de 13.02.2025, din nou, la Camera de Gardă Pediatrie, medicul de gardă recomandând, încă o dată, consult chirurgical pentru diagnosticul de apendicită în observaţie. Bunica şi pacienta nu s-au mai prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe”, au continuat oficialii spitalului.
Mai mult, aceștia au mai adăugat că „medicii au avut o conduită medicală corectă, iar atacurile nefondate faţă de cadrele medicale nu trebuie încurajate”.

Spital. Sursa foto Dreamstime
Un incident tragic a avut loc anul trecut la același spital
Cu toate acestea, angajații spitalului spun că unitatea nu are linie de gardă de chirurgie pediatrică, iar organizarea unei astfel de linii necesită patru medici calificați.
„Astăzi a început activitatea şi doamna dr Mainerici, ultimul medic angajat, specialitatea Chirurgie pediatrică”, a transmis instiruția.
Anul trecut, un băiat de 16 ani diagnosticat cu peritonită a decedat, după ce un medic chirurg de la aceeași unitate medicală a refuzat să îl opereze.
Ulterior, reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat că pacienții cu vârsta peste 16 ani pot fi tratați și în spitale pentru adulți. De asemenea, în cazul urgențelor, pacienții mai mici de această vârstă pot fi operați și de chirurgi fără specializare în Chirurgie pediatrică.