Evenimentul Zilei > Social > SCANDAL URIAŞ în Educaţie. Zeci de DIPLOME FALSE la o renumită facultate din Bucureşti
SCANDAL URIAŞ în Educaţie. Zeci de DIPLOME FALSE la o renumită facultate din Bucureşti

SCANDAL URIAŞ în Educaţie. Zeci de DIPLOME FALSE la o renumită facultate din Bucureşti

La Universitatea de Construcții din București au fost descoperite aproximativ 30 de diplome false. Beneficiarii acestor diplome nici nu au trecut pe la examenele din timpul anilor de aşa –zisa studenţie, şi nici la examenul de licenţă.

Persoana responsabilă de toate aceste nereguli ar fi chiar secretara-șefă a Facultății de Geodezie, care a demisionat între timp, iar de atunci cel puțin șapte falși ingineri au obținut și autorizația de a presta servicii de cadastru, potrivit libertatea .ro 

Un audit intern realizat la finalul anului trecut, cerut de conducerea UTCB la Facultatea de Geodezie, una dintre cele șapte ale universității, a scos la iveală că 39 de diplome au fost eliberate pe baza unor situații școlare false, fără ca titularii să fi dat examenul de licență, să fi urmat integral cursurile sau să fi promovat toate examenele de sfârșit de an.

Falsurile sunt acum obiectul unei anchete penale, iar în acest timp UTCB a anulat diplomele false, printr-un anunț în Monitorul Oficial. 
 

Neregulile de la Facultatea de Geodezie au devenit publice după ce în vara anului trecut un student care voia să se înscrie la altă facultate a vrut să-și scoată dosarul. A aflat că figura pe lista celor care beneficiau de bursă socială, deși nu ridicase niciodată vreun ban de la facultate. Conducerea Universității a dispus un control intern și a descoperit că unele dintre dosarele de burse sociale fuseseră falsificate de secretara-șefă a Facultății de Geodezie, Mirela Bunea, care își însușea sumele respective. În urma scandalului, angajata a demisionat la cererea conducerii și a înapoiat prejudiciul de 60.000 lei. Ulterior, conducerea universității a cerut verificarea tuturor diplomelor eliberate în perioada 2001-2018 și a descoperit că aceeași secretară contacta studenți din promoțiile din urmă, care nu aveau situațiile de an încheiate și s-a înțeles cu ei ca în schimbul unor sume de bani să le completeze acestora numele în tabelul în care sunt centralizați toți cei care promovează examenul de licență. 
 

Nu numai că nu s-au prezentat la examenul de licență, dar erau situații în care nici școlaritatea nu era efectuată (nu se duceau la cursuri). Nu sunt diplome false, semnăturile de pe ele sunt reale, ci sunt diplome obținute în mod fraudulos, pe baza unor date neadevărate. Un inginer, ca să dobândească toate competențele, trebuie să parcurgă întreg programul de studii. Nu poate să fie altfel”, explică decanul Universității de Construcții

 Conducerea universității a făcut plângere la Secția 7 de Poliție împotriva secretarei și a anunțat Ministerul Educației despre diplomele întocmite în mod fraudulos.