Evenimentul Zilei > Actualitate > Scandal de spionaj între Columbia şi Rusia. S-a aflat ce urmăreau SVR şi GRU în Cali
Scandal de spionaj între Columbia şi Rusia. S-a aflat ce urmăreau SVR şi GRU în Cali

Scandal de spionaj între Columbia şi Rusia. S-a aflat ce urmăreau SVR şi GRU în Cali

Autorităţile din Columbia au decis recent să expulzeze doi diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj, iar omologii din Rusia au făcut la fel cu doi diplomaţi columbieni.

Conform site-ului intelnews.org, o platformă axată pe lumea serviciilor de informaţii şi la care scriu experţi familiriazaţi cu acest domeniu, scandalul de spionaj are legătură cu oraşul Cali. Mai exact, columbienii acuză să ruşii au încercat să obţină secrete tehnologice.

Mai multe ziare de prestigiu de la Bogota (capitala Columbiei), inclusiv El Tiempo și Semana, au susținut că cei doi ruși au vizat industria energiei și mineralelor din Columbia, iar operaţiunea se desfăşura în Santiago de Cali.

Doi ruşi pentru doi columbieni

Totul s-a întâmplat la începutul lunii decembrie, dar fără a fi explicate public motivele acestei decizii a serviciilor secrete columbiene. Totuşi, câteva repede au fost oferite presei de Ministerul Afacerilor Externe.

La puţin timp după ce agenţiile de știri din Columbia au raportat marți că cei doi ruși au fost expulzați după ce au fost găsiți vinovaţi de spionaj, Moscova a expulzat doi diplomați columbieni în aceeaşi zi, ca un răspuns la acţiunea sud-americanilor.

La o conferință de presă organizată la Bogota marți, 22 decembrie, oficiali din Ministerul Afacerilor Externe al Columbiei au dezvăluit că doi diplomați ruși au fost expulzați din capitala columbiană pe 8 decembrie.

Ce a spus preşedintele Columbiei?

Serviciul de Informații Externe al Rusiei

De asemenea, s-a susținut că cei doi ruși s-au „angajat în încălcări” ale Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice. Într-un interviu separat, președintele columbian Ivan Duque a spus că „dezvăluirea mai multor informații în acest moment nu ar corespunde principiului relațiilor bilaterale continue” dintre Columbia și Rusia.

Cali reprezintă un centru urban de 2,2 milioane de locuitori şi este cunoscut drept principalul centru economic din sudul Columbiei. Acest oraş este cunoscut pentru că a înregistrat cea mai rapidă creștere economică dintre marile aşezări urbane din America Latină.

El Tiempo a spus că spionii ruși sunt Alexander Paristov și Alexander Belousov. De asemenea, marți, W Radio din Columbia a susținut că Paristov este ofițer în Serviciul de Informații Externe din Rusia (SVR RF), care este echivalentul rus al Agenției Centrale de Informații din Statele Unite.

Operaţiune marca SVR-GRU

Acesta a adăugat că Belousov este ofițer în Direcția principală a Statului Major al Forțelor Armate Ruse, cunoscută sub numele de GRU.

Ministerul rus al Afacerilor Externe și ambasada Federaţiei Ruse la Bogota nu au răspuns la întrebările presei columbiene cu privire la expulzările diplomaților.

sursa: intelnews.org