Evenimentul Zilei > International > „Glonțul de argint” pentru avioanele F-35. Rusia pregătește mama tuturor sistemelor antirachetă: S-500
„Glonțul de argint” pentru avioanele F-35. Rusia pregătește mama tuturor sistemelor antirachetă: S-500

„Glonțul de argint” pentru avioanele F-35. Rusia pregătește mama tuturor sistemelor antirachetă: S-500

Ministrul rus al Apărării, Sergei Șoigu, a declarat că livrările celor mai recente sisteme de rachete sol-aer, S-500, către trupe, vor începe anul acesta, în timp ce livrările de serie sunt programate pentru anul 2025.

S-400 Triumf, construit în Rusia, este considerat unul dintre cele mai bune sisteme de rachete sol-aer (SAM) care funcționează astăzi. Platforma a fost concepută pentru a oferi protecție împotriva atacurilor aeriene, inclusiv cu rachete balistice de croazieră, tactice și operaționale, precum și cu rachete cu rază intermediară de acțiune, într-un mediu de bruiaj radio și poate fi folosit în mod egal și împotriva instalațiilor terestre.

Sistemul S-400 a intrat în serviciu în 2007, dar armata rusă a început deja să lucreze la înlocuitorul său, S-500. Rusia își va finaliza anul viitor lucrările privind sistemul avansat de rachete antiaeriene, potrivit unui raport al agenției Tass.

„Trebuie remarcat faptul că lucrările de dezvoltare ale sistemului mobil de apărare aeriană și de rachete balistice S-500 vor fi finalizate în 202”, a declarat, săptămâna trecută, general-locotenentul Andrei Yudin într-un interviu acordat ziarul Krasnaia Zvezda, scrie The National Interest.

La începutul acestui an, la salonul internațional Army-2020, care a avut loc în împrejurimile Moscovei, vice prim-ministrul rus Yuri Borisov a spus că s-a lucrat la achiziționarea componentelor, ceea ce i-ar permite sistemului S-500 să intre în producția de serie.

În cadrul unor teste, care ar fi avut loc anul trecut, noul sistem S-500 a atins o țintă aflată la o distanță de 481,2 km, care este cu 80 km mai departe decât poate atinge orice sistem de rachete existent.

S-500 va putea detecta și ataca simultan până la zece focoase de rachete balistice care zboară la viteze de peste patru mile pe secundă. Platforma antirachetă poate utiliza, de asemenea, mai multe sisteme radar separate care vizează diferite ținte – și aceasta ar putea include radare diferite pentru a detecta avioane, elicoptere, drone și rachete în același timp.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE