Evenimentul ZileiActualitateScandal de plagiat. Fost secretar de stat și șef al BCCO, lăsat fără titlul de doctor

Scandal de plagiat. Fost secretar de stat și șef al BCCO, lăsat fără titlul de doctor

Scandal de plagiat. Fost secretar de stat și șef al BCCO, lăsat fără titlul de doctor
Încă un scandal cu plagiat este în plină desfășurare în România, după ce lui Toma Rus, fostul șef BCCO i s-a retras titlul de doctor.

Fostul secretar de stat și șef al Brigăzii de combatere a Criminalității Organizate Cluj Napoca (BCCO), Toma Rus, a rămas fără titlul de doctor în științe după ce a fost implicat într-un scandal cu plagiat, din care reiese că a copiat mai bine de 10 pagini în teza lui de doctorat.

Potrivit referatului de evaluare, Toma Rus a plagiat în lucrarea de doctorat intitulată „Criminalitatea organizată − vulnerabilitate la adresa securității naționale” peste 10 pagini.

Toma Rus a pierdut titlul de doctor în urma unui scandal cu plagiat

„Am evaluat teza de doctorat și am analizat documentele prezentate pe platforma națională concluzionând că există preluări integrale sau parțiale din textul sursă, fără citarea acestuia și fără menționarea autorului, după cum rezultă și din raportul comisiei de analiză și din Hotărârea comisiei de etică a Academiei Naționale de Informații Mihai Viteazu.

Având ca reper elementele menționate propunem retragerea titlului de doctor”, arată referatul de analiză a lucrării semnat de Prof. univ. Dr. Sorin Pînzariu, Prof. univ.dr. Gheorghe Popescu și Prof. univ. Dr. Dănuț Turcu.

Cine i-a oferit titlul de doctor lui Toma Rus?

Cele trei nume grele din România care au decis să-i acorde titlul de doctor lui Toma Rus sunt chiar  Vasile Dîncu, fost vicepremier și unul dintre prietenii ai lui Gabriel Oprea, Mihail Vasile-Ozunu, președinte de onoare al Colegiului Național de Apărare, și Gheorghe Toma, secretar general al Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN).

Legătura dintre Toma Rus și Gabriel Oprea

Toma Rus a condus mai multe structuri locale de poliţie înainte de a fi avansat în conducerea centrală a Inspectoratului General de Poliție. În 2008-2009, a fost șeful Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate din IGPR (2008-2009).

În primul pe care Gabriel Oprea l-a avut ca ministru de Interne – care a durat două săptămâni -, Toma Rus a fost subsecretar de stat și adjunct al șefului Departamentului Ordine și Siguranță Publică.

De altfel, Gabriel Oprea i-a fost şi conducător de doctorat, scrie Gazetadecluj.


Accesează: