Evenimentul Zilei > Justitie > SCANDAL de CORUPȚIE la VÂRFUL POLITICII. Înalt oficial, ACUZAT de SPĂLARE DE BANI
SCANDAL de CORUPȚIE la VÂRFUL POLITICII. Înalt oficial, ACUZAT de SPĂLARE DE BANI

SCANDAL de CORUPȚIE la VÂRFUL POLITICII. Înalt oficial, ACUZAT de SPĂLARE DE BANI

Un scandal de corupție zguduie elita politicii din Bulgaria. Deputata Partidului Socialist Bulgar (BSP), Elena Ionceva, este acuzată de spălare de bani. Politiciana acuză, la rândul ei, că Guvernul și premierul Boiko Borisov sunt implicați în acțiunea de compromitere a ei.

Un caz rar de corupție la vârful politicii este investigat în Bulgaria. Deputata Partidului Socialist Bulgar (BSP), Elena Ionceva, este deja acuzată de spălare de bani, anunță ziarul bulgăresc 24 Ceasa, preluat de Rador. Este unul dintre puținele cazuri de corupție instrumentate la vârful politicii bulgare,țara considerată una dintre cele mai corupte state membre UE, aflată, alături de România, sub monitorizarea Comisiei Europene.

Știrea a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al procurorului general, Rumiana Arnaudova, pentru ziarul „24 Ceasa”.

Anchetatorii bulgari investighează posibile operaţiuni financiare făcute cu sume importante de bani despre care se presupune că ar fi luaţi de la Banca Comercială Corporativă. Procurorii din Bulgaria precizează că banii luaţi au fost ascunşi prin compania offshore Dali Trading Limited.

În spatele tranzacţiei s-ar afla fostul proprietar al băncii falimentare, Ţvetan Vasilev. El este pus sub acuzare cu suspendare în megaprocesul pe tema însuşirii a peste 2,5 miliarde de leva de la Banca Comercială Corporativă.

Procurorii susțin că banii au fost luaţi din depunerile cetăţenilor la această bancă. „Avem motive să credem că Ionceva fie a ştiut, fie a bănuit acest lucru, după cum rezultă din declaraţiile martorilor, dar într-o mică măsură”, susţin reprezentanții Procuraturii. După ce informaţia legată de acuzaţiile care i se aduc a apărut în presă, Elena Ionceva a acuzat guvernul pentru asta, şi personal pe premierul Boiko Borisov.

Iată ce a scris ea pe Facebook: „Acuzaţia potrivit căreia, lucrând în perioada 2012-2014 la Tv7, am fost finanţată în mod ilegal, este una absurdă. Este vorba despre perioada în care am făcut o serie de filme documentare despre războiul în Siria şi despre acţiunile organizaţilor islamice în Alep, despre Turcia şi islamizarea sa treptată, despre Ucraina şi despre începutul războiului civil. Filmele au fost difuzate, iar tehnica pentru filmarea şi montarea acestora, precum şi pentru reportajele în direct, poate fi verificată. Guvernul bulgar şi Boiko Borisov au început să folosească DNA-ul, creat şi controlat de el, pentru intimidare, ameninţare, pentru umilirea publică a opozanţilor politici. Încearcă să îi nimicească pe cei care arată cum acest grup de crimă organizată jefuieşte Bulgaria. Asta nu ne va opri”.