Evenimentul Zilei > International > Scandal de CORUPȚIE în Franța. Politicienii sunt acuzați că au fost MITUIȚI de monarhiile ARABE
Scandal de CORUPȚIE în Franța. Politicienii sunt acuzați că au fost MITUIȚI de monarhiile ARABE

Scandal de CORUPȚIE în Franța. Politicienii sunt acuzați că au fost MITUIȚI de monarhiile ARABE

Corespondentul EVZ, Marcela Feraru, arată că în Franța există un scandal de stat. Politicienii din hexagon au fost mituiți de monarhiile arabe, aceștia fiind acuzați că au pus la cale afaceri de corupție care ar putea fi încadrate la înalta trădare.

Redăm în totalitate textul publicat de Marcela Feraru pe pagina sa de facebook:

”«Scumpii nostri Emiri» este titlul unei carti de investigatie publicate de doi jurnalisti, Christian Chesnot (FranceInfo) si George Malbrunot (Le Figaro) pe care publicul din Romania ii cunoaste ca fiind unii dintre cei mai celebri ostatici din Irak, la inceputul deceniului trecut.
Cartea risca sa produca un adevarat scandal de stat, chiar daca pentru moment in spatiul public se vorbeste destul de putin, si este explicabil : ea implica afaceri de coruptie la nivel inalt in principalele tabere politice, atat la stanga cat si la dreapta.
Despre ce este vorba ? Conform informatiilor divulgate de cei doi jurnalisti, oameni politici francezi au fost platiti ani la randul fie direct in bilete de banca fie «in natura» – vacante, bilete de avion – de catre Quatar sau alte monarhii din golf. In rezumat, «Ambasada Quatarului la Paris era un distributor de bilete de 500€ si o agentie de voiaj…».
Quatarul, o tara cu 2,4 milioane de locuitori dintre care doar 10% sunt si cetateni iar restul sunt sclavi moderni (de la pakistanezi sau filipinezi pana la europeni sau americani) este asadar o tara mica, dar extrem de bogata. Quatarul practica un islam wahhabit si a sustinut miscarea Fratii Musulmani, in special prin intermediul Al-Jezyra. Creata pentru a da o mai mare vizibilitate Quatarului – ceea ce a si reusit – Al-Jezyra a cunoscut un maximum de popularitate in timpul Primaverii Arabe, insa a reusit sa irite partea non-islamista a populatiilor si celelalte regimuri din zona, adesea violent criticate de televiziunea de stiri.
Qatarul a dezvoltat o politica de investitii in strainatate, inca din timpul tatalui (detronat) al actualului Emir, pentru a pregati epoca post-petroliera. Mare parte din aceste investitii au ca tinta Franta. Politica de investitii este insa insotita de difuzarea religiei nationale, wahhabismul.
In Franta, cumpararea diferitelor active de catre Quatar n-a creat la inceput o prea mare ingrijorare. Atmosfera s-a schimbat insa cand a inceput sa iasa la iveala contributia Quatarului la inarmarea rebelilor africani si sirieni sau actiunea wahhabismului in destabilizarea tarilor cu un islam traditional din Africa francofona, de la Tunis la Bamako, ceea ce profita in primul rand traficantilor de arme, de droguri, si de migranti veniti spre coastele Mediteranei. Pe termen lung actiunile sale pot conduce la la catastrofe nationale ca cea care se prefigura in Mali, inainte de interventia franceza.
Cartea jurnalistilor francezi, aparuta pe 20 octombrie, este un adevarat rechizitoriu. Printre numele citate : Rachida Dati, Segolène Royale, Marine Le Pen, Dominique de Villepin, Jack Lang, Jean-Marie Le Guen, alti deputati si senatori ale caror nume sunt mai putin cunoscute in Romania. Cu alte cuvinte, tot spectrul politic francez este atins.
Ancheta extrem de precisa a celor doi jurnalisti dezvaluie legaturile periculoase ale acestor politicieni cu monarhiile din golf, totul pe fondul unor atentate teroriste de esenta islamista.
Totul pare sa fi iesit la iveala odata cu schimbarea ambasadorului quatar la Paris. Noul reprezentat, Leshaal al-Thani, refuza sa urmeze obiceiurile extrem de generoase ale predecesorilor sai. Autorii cartii semnaleaza ca acesta s-a saturat sa mai dea curs diferitelor solicitari venite, uneori insistent, din partea unora sau altora dintre liderii politici. Ambasadorul marturiseste, in carte, ca i s-au cerut bani, de o maniera abrupta si presanta, ca si cum acest lucru ar fi fost cat se poate de natural.
Care este contrapartida acestor stipendii generoase? Este esenta acestei afaceri cu iz de scandal de stat, daca nu chiar cu elemente de inalta tradare. Deocamdata, daca se vinde extrem de bine in librarii, cartea nu pare sa fie comentata cu prea mult zel nici in dezbaterile politice nici in cele de presa…
Iata cateva exemple tulburatoare : anul trecut, Rachida Dati ii cere direct, in timpul unui dineu, 400.000€ ambasadorului quatar. Acesta refuza si ii notifica refuzul in scris. A doua zi si la doar 10 zile dupa atentatele de la Bataclan, invitata pe un platou de televiziune, Rachida Dati largeste spectrul acuzatiilor si adauga Arabiei Saudite, Qatarul, pe lista suspectilor.
Socialistul Jack Lang, fost ministru al culturii, in prezent in fruntea Institutului Lumii Arabe din Paris, este citat nu doar de catre ambasadorul Quatarului dar si de cel al Arabiei Saudite si al Emiratelor Arabe Unite ca un interlocutor fara scrupule. «Si daca indraznim sa refuzam, riscam sa fim atacati in mod public» spune reprezentantul Emiratelor.
Deputati sau senatori cer cadouri (de Craciun, de exemplu), bilete de avion la clasa I pentru familie si prieteni…Si propun in schimb sa apere imaginea tarilor respective in momentele critice. Un exemplu concret : senatoarea Natalie Goulet propunea Quatarului, dupa atentatele din 13 noiembrie 2015, sa organizeze un colocviu – contra remuneratie, desigur.
Deputatul socialist Nicolas Bays i-a cerut ambasadorului quatar (prin SMS !) sa ii plateasca o vacantade lux la Doha, pentru el fi familia sa ; sau sa ii finanteze lucrarile de renovare a locuintei. Sau….sa ii cumpere pantofi de marca!
Marine Le Pen a beneficiat de o deplasare la Cairo, platita de Emirate, care i-au propus o finantare de unul sau doua milioane de euro pentru campania electorala. Candidata FN n-a spus nu din start. « Vom vedea»…
Scandalul risca asadar sa zguduie intreaga clasa politica franceza, si nu doar cu acuzatii de coruptie!”