Evenimentul Zilei > International > Scandal cu un video indecent. Candidatul la Primăria Capitalei s-a retras
Scandal cu un video indecent. Candidatul la Primăria Capitalei s-a retras

Scandal cu un video indecent. Candidatul la Primăria Capitalei s-a retras

Candidatul susținut de Macron la primăria Parisului s-a retras din cursă după apariția unui video cu caracter sexual. Benjamin Griveaux, a anunţat vineri că îşi retrage candidatura după difuzarea pe internet a clipului compromițător. 

”În urma unor atacuri nedemne (…) am decis să-mi retrag candidatura în alegerile municipale din Paris. Această decizie mă costă, dar priorităţile mele sunt foarte clare. Pe primul loc se află familia mea, după cum vă daţi seama”, a explicat el pentru AFP.

Joi seara, un portal a difuzat un video cu caracter intim şi mesaje explicite ce i-ar fi fost adresate de Griveaux unei femei. Materialele au devenit virale pe reţelele sociale. Candidatul  susține că de peste un an, el și familia sa au fost supuși unor afirmații defăimătoare, și zvonuri, menționând inclusiv faptul că au fost dezvăluite în spațiul public ”conversaţii private furate”.

Benjamin Griveaux, 42 de ani, este fostul purtător de cuvânt al guvernului, fiind considerat un apropiat al preşedintelui Macron.
a fost nominalizat ca unul dintre ”Macron boys”, grupul care l-a ajutat pe fostul bancher de investiţii să ajungă la Palatul Elysee. Dacă ar fi câștigat alegerile, scrie presa franceză, ar fi urmat să aibă un rol central în tentativa lui Macron de a controla Primăria Parisului pentru a-şi construi o bază locală de putere pentru partidul său LREM.

Cine l-a denunțat pe candidat

Artistul contestatar rus Piotr Pavlenski, refugiat în Franţa, a declarat că el este cel care a postat online imaginile video care au provocat retragerea lui Griveaux. ”El afirmă că deţine acest video de la o ‘sursă’ care avea o relaţie consimţită cu Benjamin Griveaux”, scrie cotidianul Libération, în urma unei discuții telefonice cu artistul rus.

Pavlenski a atras atenția opiniei publice în 2017 când a dat foc faţadei unei sucursale a Băncii Franţei, în cadrul unui performance artistic intitulat ”Eclairage”. Pentru fapta sa a fost condamnat în ianuarie 2019 la doi ani de detenţie cu suspendare. Cu un an mai devreme, artistul a dat foc porţilor sediului fostului al KGB la Moscova, după care, împreună cu partenera sa Oksana Şalighina au obţinut azil politic în Franța.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: Benoît Tessier/Reuters