Evenimentul Zilei > Social > Scade vârsta de pensionare! Decizia care vizează mii de români. Se schimbă legea
Scade vârsta de pensionare! Decizia care vizează mii de români. Se schimbă legea

Scade vârsta de pensionare! Decizia care vizează mii de români. Se schimbă legea

Un proiect de lege, care a trecut de Senat, extinde lista localităților din România, considerate a fi contaminate. Oamenii care locuiesc în acest zone vor putea ieși la pensie mai repede cu doi ani, fără a fi penalizați.

Senatul României a adoptat un proiect de lege care va modifica Legea Pensiilor. Actul normativ extinde lista cu zonele considerate a fi afectate de populare.  Pentru a intra în vigoare legea trebuie să treacă și de Camera Deputaților care este for decizional.

Potrivit proiectului legislativ, anumite persoane pot ieri la pensie cu doi ani mai repede fără să fie penalizate financiar. Trebuie însă să îndeplinească o condiție clară: să fi locuit cel puţin 30 de ani pe o rază de 8 km în jurul localităţii în care se află situl contaminat.

De ce scade vârsta de pensionare?

Inițiatorii proiectului au considerat că scăderea vârstei de pensionare pentru oamenii care trăiesc în localități contaminate se impune deoarece sănătatea lor este afectată.

„În anii precedenţi, Parlamentul României a adoptat mai multe legi în sprijinul cetăţenilor care au locuit în zone de risc. Soluţia identificată a fost aceea de a scădea cu doi ani vârsta de pensionare în localităţile afectate, astfel încât raportul dintre vârsta de pensionare şi speranţa de viaţă să fie similar cu cel întâlnit în regiuni cu activităţi mai puţin nocive”, se arată în expunerea de motive.

Care sunt localitățile contaminate

În proiectul de lege adoptat de Senat sunt enumerate și localitățile afectate de populare. Oamenii care au domiciliul în aceste zone vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare.

Localitățile prevăzute în proiectul de lege sunt: Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Tumu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Tâmăveni, Tumu Măgurele, precum şi în localităţile Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba, Băiţa din judeţul Bihor, Bacău şi Oneşti din judeţul Bacău, Maieru, Rodna şi Şanţ din judeţul Bisixiţa-Năsăud, Crizbav, Feldioara, Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov, Brăila, Tichileşti şi Chişcani din judeţul Brăila, Anina, Armeniş, 2 Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin, Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, lara şi Turda din judeţul Cluj, Năvodari din judeţul Constanţa, Baraolt din judeţul Covasna, Târgovişte şi Titu din judeţul Dâmboviţa, Galaţi din judeţul Galaţi, Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, loneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Urdari şi Turceni din judeţul Gorj, Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Vaţa de Jos, Răchitova, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliucu Inferior, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, Borşa din judeţul Maramureş, Săvineşti din judeţul Neamţ, Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, Broşteni, Crucea, lacobeni, Ostra, Stulpicani şi Vatra Domei din judeţul Suceava, Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, Mina Altân Tepe din judeţul Tulcea, Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea.