Evenimentul Zilei > Justitie > Șantaj și trafic de influență în penitenciar. Cât este șpaga pentru eliberarea condiționată din pușcărie
Șantaj și trafic de influență în penitenciar. Cât este șpaga pentru eliberarea condiționată din pușcărie

Șantaj și trafic de influență în penitenciar. Cât este șpaga pentru eliberarea condiționată din pușcărie

O anchetă a ofițerilor anticorupție a scos la iveală cât plătește un deținut pentru eliberarea condiționată. Un fost miner a plătit taxă de protecție la doi deținuți care i-au cerut și 2.500 de euro pentru a-l scăpa de închisoare.

Oanchetă instrumentată de ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție (DGA) a fost finalizată, săptămâna trecută, prin trimiterea în judecată a doi deținuți de la Penitenciarul Ploiești, Adrian Georgian Nistor și Homer Cornel Dumitru. În rechizitoriul întocmit de un procuror de la Parchetul Prahova cei doi sunt acuzați de șantaj și trafic de influență după ce i-au cerut unui alt deținut, Vasile Sebastian Bobei, 100 de euro taxă de protecție și 2.500 de euro pentru a interveni la comisia de eliberare condiționată.

Bobei, fost angajat al CEO Oltenia, a fost condamnat la închisoare, în septembrie 2014, pentru ultraj, după ce a înjurat un polițist. Vasile mai avea alte două condamnări cu suspendare, una de trei, respectiv o alta de doi ani și a primit pedeapsa cea mai mare, respectiv de trei ani de închisoare. În Penitenciarul Ploiești i-a întâlnit pe Adrian Nistor și Homer Dumitru. Nistor a fost condamnat, în anul 2013, la 7 ani de închisoare într-un caz celebru: a fost unul dintre autorii furtului de un milion de euro. Banii sustrași în anul 2011 aparțineau unei femei de 60 de ani care îi obținuse din vânzarea unor terenuri. La rândul lui, Homer a fost condamnat în 2012, la 11 ani de închisoare, pentru tâlhărie.

Hoțul și tâlharul, jupâni în pârnaie

DGA arată că hoțul și tâlharul l-au șantajat, inițial, pe Bobei, căruia i-au cerut 100 de euro drept taxă de protecție. Banii erau virați mamei lui Nistor de către un apropiat al lui Bobei. Femeia îi depunea, apoi, în contul fiului său. După aceea, cei doi i-a cerut fostului miner 2.500 de euro pentru a interveni la comisia de eliberare condiționată din penitenciar. În urma negocierilor, Nistor și Homer au acceptat sa primească doar 1.500 euro, precum și alți 450 euro pentru cumpărarea și introducerea în pușcărie de telefoane mobile. Pe 22 iunie, mama lui Nistor a fost prinsă în flagrant în timp ce primea 5.500 lei, echivalentul a aproximativ 1.200 euro.

Surse din rândul anchetatorilor ne-au dezvăluit că nu este singurul caz în care deținuții cer taxe de protecție și bani pentru a interveni la comisia de eliberare condiționată, iar șpaga este cuprinsă între 1.500 și 2.500 de euro.