Bernie Sanders are 78 de ani, Joe Biden 76 de ani iar Donald Trump, ce-i drept, este mai tânăr, are 73 de ani – cu toate şansele să mai câştige un mandat la Casa Albă.

Sanders tocmai ce a avut un atac de cord săptămâna trecută, iar Joe Biden luptă zilnic pentru a-și apăra integritatea împotriva atacurilor din partea președintelui Donald Trump unde este acuzat de corupţie. Iar Trump la rându-i este acuzat că a încălcat Constiuţia şi a pus în pericol statul american (asta spun democraţii). În concluzie, cei trei grei din politica mare a SUA chiar au probleme grele pe care, din ce se vede, vor să le nege cu orice preţ.

Minciuni şi negări

Problema de sănătate nu trebuie să fie neapărat Alzheimer sau demența pentru că vârsta nu înseamnă neapărat o boală, ci şi puterea de a gândi ca la 50 de ani, rezistenţa corpului la stres, capacitatea de a reacţiona corect şi imediat, starea de spirit, voinţa, agilitatea…toate aceste nu se mai văd la cei trei candidați la președinție, inclusiv la Trump, dacă suntem sinceri, deoarece are scăpări destul de dese care contravin cu funcţia pe care o are.

Printre cele mai bine păzite secrete de la Casa Albă au fost despre Nixon care și-a ascuns viciul cu băutura, personalul lui Franklin Roosevelt i-au ascuns insuficiența cardiacă, echipa lui John Kennedy i-a ascuns boala Addison şi îndoielile despre Ronald Reagan care ar fi avut Alzheimer pe tot parcursul celui de-al doilea mandat.

Există şi alte opţiuni

În ceea ce privește partea democratică, Elizabeth Warren, 70 de ani, scrie Tim Mullaney, a organizat cea mai eficientă campanie până în prezent, abordând subiecte despre rădăcinile clasei muncitoare dezvoltând propuneri de politici în jurul temelor sociale care au remarcat-o pe Hillary Clinton.

Se arată la orizont şi alţi politicieni plauzibili, cum ar fi:  Kamala Harris, 54 de ani , Cory Booker, 50 de ani, Julian Castro 45 de ani, Beto O’Rourke, 47, Amy Klobuchar, 59 de ani și Pete Buttigieg, în vârstă de 37 de ani, doar că este prea devreme pentru ei să treacă peste candidaţii de frunte la alegerile prezidenţiale de anul viitor care se arată extrem de dure.

Dar întrebarea tot rămâne: Cum știm dacă un preşedinte nu poate face față slujbei, nu poate stăpâni subiecte sau reține informaţii, nu poate cântări pro și contra, mormăie în loc să gândească?, se întreabă scriitorul Tim Mullaney.