Sancțiuni împotriva oligarhilor pro-ruși din Republica Moldova. Ce alte măsuri va lua România

Sancțiuni împotriva oligarhilor pro-ruși din Republica Moldova. Ce alte măsuri va lua România Sursa: Roman Romaniuk | Dreamstime.com

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu consideră că sunt necesare mai multe sancțiuni împotriva oligarhilor ruși care încearcă să destabilizeze Republica Moldova și Georgia. El a mai declarat că trebuie luate măsuri pentru a ajuta statele vecine.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, alături de alți miniștri de externe, consideră că Uniunea Europeană trebuie să aplice sancțiuni împotriva oligarhilor ruși care încearcă să destabilizeze Republica Moldova și Georgia.

„Trebuie să continuăm eforturile în vederea constituirii regimului de sancțiuni care să vizeze acțiunile de destabilizare, îndreptate împotriva ordinii constituționale și a statului de drept, regim pe care l-am propus în cadrul precedentului Consiliu Afaceri Externe”, a declarat ministrul român de externe, Bogdan Aurescu.

Și ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a declarat că Franța este alături de Republica Moldova și Georgia și că oligarhii pro-ruși trebuie sancționați. „Aceste două ţări se confruntă cu încercări de destabilizare care necesită vigilenţa noastră şi care justifică să luăm în calcul să-i tragem la răspundere pe cei responsabili de aceste încercări”, a spus Catherine Colonna. Ministrul de externe eston, Urmas Reinsalu, încurajează aplicarea sancțiunilor împotriva oligarhilor ruși care încearcă destabilizarea celor două țări, potrivit politico.eu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: Ministerul de Externe

Republica Moldova cere sancționarea oligarhilor ruși

De curând, și oficialii din Republica Moldova au cerut Uniunii Europene să sancționeze oligarhii care încearcă să ajute Rusia. Nicu Popescu, ministrul de Externe al Republicii Moldova, a declarat că „oligarhii corupți” complotează „umăr la umăr” cu Rusia pentru a destabiliza situația din Moldova.

„UE trebuie să-i sancţioneze pe oligarhii corupţi care au fugit din Moldova, care au furat mulţi bani şi care complotează umăr la umăr cu Rusia să destabilizeze ţara, să aducă violenţa pe străzile Moldovei“, a spus Nicu Popescu.

Și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a avertizat Republica Moldova că Rusia ar vrea să ocupe Aeroportul Chișinău pentru a putea transporta soldați.

„Există mai multe scenarii de destabilizare, care comportă mai multe elemente. Dar instituțiile noastre sunt pregătite să facă față unor astfel de provocări. Noi am trecut printr-o perioadă destul de volatilă în toamnă și instituțiile au făcut față. Avem o experiență solidă, ne-am consolidat capacitățile și suntem pregătiți pentru diferite scenarii, care să vizeze securitatea Republicii Moldova”, a spus Zelenski.