Un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia. Restricții comerciale în valoare de peste 10 miliarde de euro

Un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia. Restricții comerciale în valoare de peste 10 miliarde de euro Sursa foto: Aleksandr Kichigin | Dreamstime.com

Țările Uniunii Europene nu au ajuns, miercuri, la Bruxelles, la un acord cu privire la noile sancțiuni care să fie aplicate Rusiei.

Reprezenții țărilor semnatare a tratatului de înființare a Uniunii Europene susțin că vor mai exista discuții, joi și vineri, pentru ca pachetul de sancțiuni să fie gata până pe data de 24 februarie, dată la care Rusia a invdatat Ucraina, acum un an de zile.

Pachetul propus include restricții comerciale în valoare de peste 10 miliarde de euro, potrivit șefului executivului blocului comunitar, inclusiv o interdicție asupra importurilor de cauciuc rusesc în UE.

De asemenea, UE ar interzice mai multe exporturi către Federația Rusă, printre care și echipamente tehnologice și piese de schimb pe care Moscova le-ar putea folosi pe câmpul de luptă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Activele rusești trebuie identificate și urmărite

Executivul de la Bruxelles dorește, de asemenea, ca toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene, să urmărească mai bine activele rusești de pe teritoriul lor, în timp ce se caută modalități de a le utiliza, pe cele identificate deja, pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei după război.

”Există mai multe probleme nerezolvate, inclusiv în ceea ce privește importurile de cauciuc”, a declarat una dintre surse, care au vorbit toate sub rezerva anonimatului din cauza confidențialității negocierilor dintre țările UE.

”Rămânem încrezători că mâine se va ajunge rapid la un acord”, a declarat un alt diplomat UE, adăugând că planul de sancțiuni va fi anunțat până vineri.

Cele mai dure sancțiuni de până acum

Luate în ansamblu, sancțiunile împotriva Rusiei ar fi cele mai dure pe care le-a impus vreodată blocul comunitar.

Cel de-al zecelea pachet de sancțiuni care se profilează acum, este menit să îngreuneze finanțarea războiuluide către Moscova, inclusiv prin excluderea din SWIFT a mai multor bănci, inclusiv a băncii private Alfa-Bank și a băncii online Tinkoff.

De asemenea, acestea sancțiunile ar urma să includă pe lista neagră și persoane care au legătură cu Gărzile Revoluționare Iraniene.

Ministru. ucrainean prezent la ședință

Ucraina a cerut UE să meargă mai departe, dar opoziția unor țări precum Ungaria, Bulgaria, Franța și Belgia face ca blocul comunitar să nu restricționeze deocamdată cooperarea cu industria nucleară a Rusiei.

”Trebuie să consolidăm politica de sancțiuni, deoarece războiul încă durează. Este foarte important pentru noi. Așa că de aceea sperăm că vom vedea aceste sancțiuni în cel de-al zecelea pachet, altfel, poate în următoarele pachete”, a declarat ministrul ucrainean al Economiei, Iulia Șvyrydenko, care a participat la ședința de la Bruxelles, informează Reuters.