În urma unor luni de negocieri intense, guvernul spaniol a semnat vineri un acord istoric cu sindicatele, vizând reducerea duratei săptămânii de lucru de la 40 la 37,5 ore. Reforma, promovată de ministrul muncii Yolanda Diaz, are scopul de a îmbunătăți condițiile de muncă ale angajaților și de a le oferi mai mult timp pentru odihnă.
Cu toate acestea, acordul nu a fost acceptat de patronate, care au exprimat îngrijorări legate de impactul economic, iar implementarea sa depinde de aprobarea finală din partea Parlamentului spaniol. Reforma ar putea afecta direct milioane de muncitori din sectorul privat, inclusiv o mare comunitate de români care trăiesc și muncesc în Spania.
Guvernul spaniol semnează acordul privind reducerea programului de lucru
Guvernul spaniol a ajuns vineri la un acord cu sindicatele CCOO și UGT privind reducerea duratei săptămânii de lucru de la 40 la 37,5 ore.
„Astăzi, scriem o nouă pagină în cartea marilor cuceri sociale din țara noastră”, a declarat ministrul muncii, Yolanda Diaz, subliniind că acest acord este un pas important în îmbunătățirea condițiilor de muncă.
Reforma vine după luni de negocieri, iar sindicatele consideră că aceasta va îmbunătăți viața muncitorilor, oferindu-le mai mult timp pentru odihnă.
Sindicatele susțin reforma, dar patronatele sunt reticente
Acordul semnat de guvern nu a fost însă aprobat de patronate, care au părăsit discuțiile în noiembrie, considerând că propunerile lor nu au fost luate în considerare.
Organizațiile patronale sunt preocupate de impactul asupra competitivității economiei spaniole și consideră că o regulă unică pentru toate sectoarele ar putea afecta negativ anumite companii.
„Nu se poate impune o regulă unică pentru toate sectoarele de activitate”, au avertizat reprezentanții patronatelor.
Provocările politice și riscurile pentru reformă
Deși acordul a fost semnat între guvern și sindicate, pentru ca acesta să intre în vigoare, trebuie să fie aprobat și de Parlamentul spaniol. Aici, reforma întâmpină reticențe din partea unor partide din coaliția guvernamentală, cum ar fi Partidul Naționalist Basque (PNV) și Junts per Catalunya (JxCat).
„Astăzi este o zi importantă, dar nu este punctul final”, a subliniat Unai Sordo, secretarul general al CCOO, care a recunoscut că există încă incertitudini legate de aprobarea finală a reformei.
În Spania trăiesc peste jumătate de milion de români, iar acest acord poate avea un impact semnificativ asupra multora dintre aceștia, având în vedere că mii de români lucrează în sectorul privat spaniol, scrie AFP