Evenimentul Zilei > International > Încep măsurile severe împotriva Italiei. Salvini trage semnalul de alarmă. Amendă record din partea Comisiei Europene
Încep măsurile severe împotriva Italiei. Salvini trage semnalul de alarmă. Amendă record din partea Comisiei Europene

Încep măsurile severe împotriva Italiei. Salvini trage semnalul de alarmă. Amendă record din partea Comisiei Europene

Vicepremierul italian Matteo Salvini, a afirmat, marţi că Italia ar putea fi amendată de către Comisia Europeană din cauza unei datorii şi a deteriorării deficitului structural. Potrivit lui Salvini amenda ar putea fi de trei miliarde de euro.

„Într-un moment în care şomajul în rândul tinerilor atinge 50% în anumite regiuni (…), unii de la Bruxelles ne cer, în numele unor reguli din trecut, o amendă de trei miliarde de euro", a spus Salvini, potrivit agerpres.ro

 

„Întreaga mea energie va fi folosită pentru a schimba aceste reguli vechi", a afirmat liderul politic italian, al cărui partid de extremă-dreapta, Liga, tocmai a câştigat alegerilor europene în Italia.

„Vom vedea dacă această mică scrisoare de la Bruxelles în care ei ne sancţionează pentru datoria acumulată în trecut va veni", a mai declarat Salvini.
 

Până la data de 5 iunie, Comisia Europeană ar putea decide deschiderea unei proceduri de deficit excesiv împotriva Italiei, din cauza datoriei sale ridicate (132,2% din PIB în 2018, peste pragul de 60% fixat de regulile europene) şi a deteriorării deficitului structural.

Deschiderea unei astfel de proceduri, care va trebui în cele din urmă validată de miniştrii de finanţe din UE, ar putea duce la sancţiuni financiare de 0,2% din PIB-ul Italiei, ceea ce corespunde cu cele circa trei miliarde de euro evocate de Salvini.

În anul 2018, Bruxellesul a recomandat atunci prima dată deschiderea unei proceduri pentru deficit excesiv.

Potrivit ultimelor previziuni economice ale Comisiei Europene, publicate la începutul lunii mai, Italia are o creştere economică mult sub alte ţări şi cu o datorie la un nivel record.

În acest context, Bruxellesul urmează să trimită în această săptămână o scrisoarea Romei pentru a-i cere explicaţii asupra bugetului său.