„Într-un moment în care şomajul în rândul tinerilor atinge 50% în anumite regiuni (…), unii de la Bruxelles ne cer, în numele unor reguli din trecut, o amendă de trei miliarde de euro", a spus Salvini, potrivit agerpres.ro

 

„Întreaga mea energie va fi folosită pentru a schimba aceste reguli vechi", a afirmat liderul politic italian, al cărui partid de extremă-dreapta, Liga, tocmai a câştigat alegerilor europene în Italia.

„Vom vedea dacă această mică scrisoare de la Bruxelles în care ei ne sancţionează pentru datoria acumulată în trecut va veni", a mai declarat Salvini.
 

Până la data de 5 iunie, Comisia Europeană ar putea decide deschiderea unei proceduri de deficit excesiv împotriva Italiei, din cauza datoriei sale ridicate (132,2% din PIB în 2018, peste pragul de 60% fixat de regulile europene) şi a deteriorării deficitului structural.

Deschiderea unei astfel de proceduri, care va trebui în cele din urmă validată de miniştrii de finanţe din UE, ar putea duce la sancţiuni financiare de 0,2% din PIB-ul Italiei, ceea ce corespunde cu cele circa trei miliarde de euro evocate de Salvini.

În anul 2018, Bruxellesul a recomandat atunci prima dată deschiderea unei proceduri pentru deficit excesiv.

Potrivit ultimelor previziuni economice ale Comisiei Europene, publicate la începutul lunii mai, Italia are o creştere economică mult sub alte ţări şi cu o datorie la un nivel record.

În acest context, Bruxellesul urmează să trimită în această săptămână o scrisoarea Romei pentru a-i cere explicaţii asupra bugetului său.