Evenimentul Zilei > Actualitate > Salvați albinele! Inițiativă fără precedent în Europa împotriva pesticidelor
Salvați albinele! Inițiativă fără precedent în Europa împotriva pesticidelor

Salvați albinele! Inițiativă fără precedent în Europa împotriva pesticidelor

O mare campanie se lansează la nivel european pentru interzicerea pesticidelor, transformarea agriculturii și salvarea albinelor și a naturii.

A fost lansată o Inițiativă Cetățenească Europeană (ICE) cu scopul de a determina eliminarea treptată a pesticidelor sintetice din agricultură până în 2035, pentru a sprijini fermierii și pentru a salva albinele și natura.

Dacă această inițiativă va strânge un milion de semnături de susținere până în septembrie 2020, Comisia Europeană și Parlamentul European trebuie să ia în considerare transpunerea în lege a solicitărilor acestei campanii.

90 de organizații din 17 țări ale UE promovează această campanie, cu sprijinul asociațiilor pentru agricultură ecologică.

Eliminarea sinteticelor până în 2035

Pe plan internațional, oamenii de știință cer măsuri radicale și urgente pentru a stopa colapsul naturii. Un sfert din animalele sălbatice ale Europei sunt grav amenințate, jumătate din siturile naturale sunt în situație precară, serviciile ecosistemice (contribuțiile directe și indirecte ale ecosistemelor la bunăstarea umană) se deteriorează.

Între timp, milioane de fermieri sunt striviți de prețurile neechitabile, de lipsa de sprijin politic și de marile corporații. Patru milioane de ferme mici au dispărut între 2005 și 2016 în UE.

Restaurarea biodiversității

ICE cere Comisiei Europene să prezinte propuneri legislative pentru:

1. Eliminarea treptată a pesticidelor sintetice până în 2035 astfel: reducerea folosirii în UE a pesticidelor sintetice cu 80% până în 2030, începând cu cele mai periculoase, pentru a se ajunge în 2035 la o agricultură 100% lipsită de pesticide sintetice;
2. Restaurarea biodiversității: refacerea ecosistemelor naturale din zonele agricole, astfel încât fermele să devină un vector al recuperării biodiversității;
3. Sprijinirea fermierilor în tranziție: reforma agriculturii prin prioritizarea agriculturii la scară mică, diversă și durabilă, sprijinind o creștere rapidă a practicilor agroecologice și organice și permițând atât formarea profesională a agricultorilor cât și cercetarea independentă în domeniul agriculturii fără pesticide și organisme modificate genetic.

Campania este condusă de o alianță intersectorială a organizațiilor societății civile care acoperă mediul, sănătatea, agricultura și apicultura. Printre alții, organizatorii includ rețelele europene Friends of the Earth Europe și Pesticide Action Network (PAN), precum și Institutul de Mediu din Munchen, fundația Aurelia (Germania), Générations Futures (Franța) și GLOBAL 2000/Friends of the Earth Austria.