Evenimentul Zilei > Social > Salvarea femeilor abuzate: dispozitivul minune este sub ochii agresorului! Cum pot cere ajutor urgent
Salvarea femeilor abuzate: dispozitivul minune este sub ochii agresorului! Cum pot cere ajutor urgent

Salvarea femeilor abuzate: dispozitivul minune este sub ochii agresorului! Cum pot cere ajutor urgent

În pandemie, s-au înmulțit cazurile de violență în familie. Acasă, în izolare, este terenul perfect pentru proliferarea agresiunilor. Câteva asociații au lansat un dispozitiv secret, prin acționarea căruia femeile abuzate pot cere imediat ajutor.

De altfel, polițiștii au emis mai multe ordine de protecție provizorii față de aceeași perioadă a anului trecut. Pentru victime, a fost creat un dispozitiv, ascuns într-o bijuterie. Este un fel de buton de panică, prin care poate fi apelat numărul de urgență 112.

Ileana a trăit de mulţi ani într-o relaţie abuzivă, în care a îndurat până la limita umanului. Deşi de-o vreme nu mai locuia în aceeaşi casă cu agresorul, recent a trecut prin cel mai cumplit moment al vieţii ei, când acesta a intrat noaptea cu cuțitul pestea ea în casă. Chinul multor femei este şi mai mare de când a început pandemia. Timpul mai mult petrecut acasă şi problemele financiare au dus la și mai multă violenţă domestică.

 Sunt cu 10% mai multe ordine de protecţie provizorii

„Cu siguranţă, pentru agresori este un teren perfect de exercitare a controlului şi a puterii. Când vorbim despre un agresor care îşi pierde locul de muncă, cu siguranţă frustările şi nemulţumirile vor fi descărcate asupra partenerei”, explică psihologul Claudia Bădică,

Doar o mică parte din evenimentele violente din familie se concretizează şi cu un ordin de protecţie. Chiar şi aşa, numărul acestor documente a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Poliţiştii au dat pe loc în locuinţele victimelor sau ale agresorilor peste 7.100 de ordine de protecţie provizorii în primele 10 luni ale acestui an. Aproape tot atâtea, 7.000 de ordine de protecţie, au fost emise de judecători.

Minerva, aliata femeilor

Din păcate, sunt încă multe victime care, de teamă, nu spun ce păţesc. Agresorii sunt lângă ele, cu ochii pe ele. Pentru a le ajuta, Asociaţia „Zi de bine”, împreună cu alte ONG-uri, au creat un dispozitiv de salvare. Un fel de buton de panică.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE