Evenimentul Zilei > Actualitate > Salonul prezidențial al Aeroportului Otopeni, modernizat cu 3 milioane de euro
Salonul prezidențial al Aeroportului Otopeni, modernizat cu 3 milioane de euro

Salonul prezidențial al Aeroportului Otopeni, modernizat cu 3 milioane de euro

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a alocat 13,2 milioane de lei (3 milioane euro) pentru modernizarea salonului prezidenţial al Aeroportului Internațional ”Henri Coandă” (Otopeni) din Capitală, potrivit proiectului de buget al companiei pe 2012 obţinut agenția de presă Mediafax.

Din cele 13,2 milioane de lei necesare, circa 8,2 milioane lei vor fi alocate în acest an. Anul viitor se vor mai investi în acest scop alte 5 milioane de lei.

Suma totală alocată de CNAB pentru investiții în acest an se ridică la puțin peste 591,74 milioane de lei, la jumătate față de cea de anul trecut. Banii provin din credite bancare interne şi din surse proprii. Cheltuielile pentru investiţii vor continua să scadă şi în 2013 şi 2014.

Investiţiile vizează lucrările deja începute, printre care faza a III-a de dezvoltare a Aeroportului Otopeni (93 milioane lei), modernizarea pistei numărul 1 şi a trei căi de rulare (202 milioane lei), extinderea sau modernizarea unor platforme, reamenajarea corpului C al Aeroportului Băneasa şi lucrări conexe (6,9 milioane lei), modernizarea balizajului la Otopeni (10,65 milioane lei), reorganizare reţele termice exterioare la Otopeni (8,94 milioane lei), realizarea studiilor pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, de metrou şi feroviară în vederea accesului în zona de est a Aeroportului Otopeni (1,5 milioane lei), informează mediafax.ro.

Investițiile noi de la Otopeni vor viza, printre altele, realizarea unui centru de de instruire şi de criză (3,19 milioane lei în acest an), sistematizarea zonei de vest a terminalului de plecări (16,18 milioane lei în acest an), modernizarea infrastructurii de securitate (8,42 milioane lei în 2013 şi 2014), modernizarea ascensoarelor şi uşilor automate, a instalaţiilor sanitare, de alimentare cu apă şi canalizare, precum şi iluminatul exterior.

La Băneasa, la capitolul investiţii noi figurează modernizarea corpurilor A,B şi central cu 18,5 milioane lei, a infrastructurii de securitate, reabilitare căii de acces şi reconfigurarea zonei aeroportului (9,69 milioane lei), iluminatului exterior din zona publică şi tehnică din incinta aerogării (1 milion lei).

Potrivit sursei citate, veniturile CNAB ar urma să crească cu 13,5% în acest an, de la 570,12 milioane lei la 647,5 milioane lei. Și cheltuielile vor crește cu 36%, de la aproximativ 452 milioane lei la circa 615 milioane lei.

Astfel, profitul net al companiei ar urma să scadă vertiginos faţă de suma bugetată pentru anul trecut, de la 99,19 milioane lei la 27,23 milioane lei.