Salariile bugetarilor semnalizează la stânga, dar o iau la dreapta
Editura Evenimentul si Capital

Salariile bugetarilor semnalizează la stânga, dar o iau la dreapta

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu
Autor: | | 9 Comentarii | 7391 Vizualizari

Cum s-au făcut calculele. Totul a pornit de la leafa lui Iohannis. Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost aprobată în iunie anul trecut și a intrat în vigoare, efectiv, de la 1 iulie 2017. Ea conținea, din start, grile cu salarii la care se va ajunge în 2022 pentru fiecare sector bugetar în parte.

Totodată, prevedea și creșterea treptată a indemnizațiilor, cu câte 25% pe an, până la acele sume maxime.

Scopul declarat al legii a fost echilibrarea salariilor din sistemul bugetar și eliminarea inechităților dintre remunerațiile angajaților de la stat. Asta pentru că existau și încă există disfuncționalități majore, în sensul că pentru același post și aceleași atribuții, funcționarii din diferite instituții ale statului nu au și același salariu, dar până în 2022 ar trebui să fie toți egali. Iar egalizarea se va face treptat.

Discrepanțele uriașe

Ca să înțelegem diferențele uriașe, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a dat, ieri, și exemple concrete. Un director executiv gradul II, la APIA, avea un salariu brut de 12.371 lei, în timp ce un director executiv, tot grad II, dar de la Garda de Mediu, avea un salariu brut de doar 4.172 lei – adică de trei ori mai mic.

Al doilea exemplu este cel al unui consilier al ministrului Muncii, care avea un salariu brut de 6.700 lei, în timp ce similarul său de la Ministerul Sănătății avea un salariu brut de 12.000 lei, adică aproape dublu, deși responsabilitățile sunt identice. Normal și logic, salariile foarte mari urmează să scadă, iar cele prea mici să crească până ajung la un numitor comun. Vom vedea, imediat, și cum.

Salariul preşedintelui, vârful piramidei

Calculul guvernanților din Legea salarizării pornește de la faptul că cel mai mic salariu din sistemul bugetar este cel minim pe economie, iar cea mai mare leafă (care înseamnă salariul minim înmulțit cu 12, cum e în aproape toate statele Uniunii Europene) este cea al Președintelui țării. În paranteză fie spus, asta a însemnat o scădere a salariului pentru Klaus Iohannis, care până anul trecut în iulie avea de 18 ori mai mult decât salariul minim pe economie (adică 15.108 lei net).

„Niciun alt angajat la stat nu va avea salariu mai mare ca al Președintelui”, a subliniat, încă o dată, Lia Olguța Vasilescu. Și exact asta s-a întâmplat: toți bugetarii care aveau salariu mai mare decât Klaus Iohannis s-au trezit cu indemnizațiile tăiate, odată cu intrarea în vigoare a Legii 153/2017.

Practic, potrivit Legii, toate salariile se așează, treptat, în această piramidă cu 12 trepte, iar în funcție de specializări și atribuții, bugetarii sunt plasați pe etaj sau altul. Doar că, plasarea aceasta se face diferit. Pentru unii salariile cresc, pentru alții scad.


Ministrul Muncii a mai susţinut că, în ceea ce privește transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, întreg sistemul public beneficiază de o majorare de 25%, de la 1 ianuarie 2018, care acoperă procentul aferent contribuțiilor plătite de angajator, motiv pentru care nu există posibilitatea ca venitul net al vreunui angajat cu normă întreagă, din sistemul bugetar, să scadă, cu excepția celor 3% care au suferit ajustările salariale explicate


22.000 de bugetari cu salarii micșorate

Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, anunța furtunos, înainte de conferința ministrului Muncii, că 22.000 de bugetari vor avea salarii mai mici. Vor scădea veniturile funcţionarilor publici din ministere şi a celor din deconcentrate cu până la 40 la sută, ca urmare a trecerii contribuţiei de la angajator la angajat, dar şi ca urmare a aplicării noii legi a salarizării.

„În funcție de procentele pe care le vor pierde, aș putea să identific Ministerul de Externe ca și cap de listă, în sensul că aceștia pierd foarte mult la salariu prin aplicarea legii salarizării și prin trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. Funcționarii publici din conducere, cu toate că se referă și la șeful de birou, șef serviciu, director, director general și așa mai departe, aceștia pierd undeva la 37-38% la sută”, spunea Sebastian Oprescu.

Unde se majorează și unde se scade

Lia Olguța Vasilescu a recunoscut că e adevărat, dar a explicat și de ce se întâmplă asta. În primul rând, spunea ea, pentru bugetarii care au indemnizații mici, dar pentru care grilele din anexele Legii salarizării prevăd o sumă mai mare de atins în 2022, se fac majorări salariale.

Diferența între salariul de acum și cel la care trebuie să ajungă peste patru ani se dă eșalonat în patru etape, câte 25% anual. Celor care au deja salarii mai mari decât prevede aceeași lege, le scad indemnizațiile, dintr-un foc, anul acesta, până la limita din grile. Iar ei nu vor primi, până în 2022, niciun fel de majorare salarială!

Unul dintre exemplele date de ministru este elocvent. Un IT-ist la ANPIS avea un salariu brut de 4.019 lei, în timp ce un IT-ist la ÎCCJ avea un salariu brut de 9.322 lei. Grila din Legea 153/2017 prevede că indemnizația unui IT-ist la stat va fi în 2022 de 9.300 de lei. Aplicat pe exemplu, asta înseamnă că angajatului de la ÎCCJ i se micșorează salariul cu 22 de lei și rămâne așa de anul acesta, în timp ce ITului de la ANPIS îi va crește salariul, în 4 tranșe anuale, în total cu 67%, până în 2022.

„În 2018, toți bugetarii au o creștere brută cu 25%, cu excepția celor care coboară direct în grilă începând cu 2022 și cei care au o creștere mai mare de 25%, adică 28,5%: IT, cercetători, persoane cu handicap, lucrători sezonieri”, a spus Lia Olguța Vasilescu, adăugând ca personalul didactic va avea o creştere de doar 20% a salariilor, pentru că au primit deja mai mult, anul trecut.

Sistem echilibrat până în 2020

Ministerul Muncii preciza că în patru ani, tot sistemul de salarizare va fi complet echilibrat: cei aflați în baza de jos a piramidei salariale vor avea creșteri treptate, în unele cazuri duble față de nivelul lunii iunie 2017, cei de la jumătatea piramidei salariale vor avea creșteri mai mici sau vor stagna, iar pentru aproximativ 3% dintre bugetari s-au operat ajustări, astfel încât niciun bugetar să nu mai depășească președintele României, iar pentru muncă egală să fie salarii egale în toate cazurile.

„Din 2019, bugetarii vor avea creşteri diferite: cei cu salarii mai mici vor primi o creştere mai mare, cei cu salarii mai mari vor stagna. Toţi bugetarii pot vedea legea pentru a afla la ce nivel vor ajunge în 2022, atunci când sistemul va fi echilibrat”, a spus Vasilescu.

„Nu e o noutate!”

„Nu e o noutate! S-a știut de atunci (1 iulie 2017, n.r.) că pentru aproximativ 3% dintre bugetari vor scădea salariile încă din luna mai. Eu am anunțat acest lucru de mai multe ori. Nu am pornit de la început de la ideea scăderii vreunui salariu, dar pentru a respecta raportul de 1 la 12 (salariul minim versus salariul Președintelui, n.r.) au fost necesare ajustări”, a subliniat ministrul Muncii. Cum echilibrarea se face treptat, anul viitor vor fi din nou diferențe.

Sporurile nu dispar, doar se plafonează la nivel de instituție

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate