Evenimentul Zilei > Economie > Salarii înghețate până în 2022. Măsuri dure la Metrorex
Salarii înghețate până în 2022. Măsuri dure la Metrorex

Salarii înghețate până în 2022. Măsuri dure la Metrorex

Noua conducere a Metrorex a anunțat necesitatea implementării de măsuri pentru plafonarea cheltuielilor. Conducerea Metrorex a fost preluată recent de Ștefan Paraschiv, propus de minstrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

Noua conducere a Metrorex a avut joi o întâlnire cu reprezentanții sindicatului salariaților de la metrou, în care le-a transmis acestora că din cauza pierderilor foarte mari înregistrate în prezent, compania trebuie să implementeze măsuri pentru plafonarea cheltuielilor.

Metrorex a înregistrat anul trecut pierderi de 167 milioane de lei

Măsura propusă de conducerea Metrorex a fost suspendarea majorării salariale de 18% obținute la negocierile de anul trecut până în anul 2022. Potrivit unui comunicat al companiei, Metrorex a înregistrat anul trecut pierderi de 167 de milioane de lei, motiv pentru care Ministerul Transporturilor a cerut reducerea cheltuielilor. „Trebuiesc implementate măsuri adecvate pentru încadrarea în fondul stabilit în limitele legale”, se arată în comunicatul companiei.

Sindicatul Liber Metrou transmite însă că nu este de acord cu propunerea conducerii. „Directorul General a propus să renunțăm la un procent de 18% din salarii. În istoria de 42 de ani de exploatare a metroului nu s-a întâmplat așa ceva și nu putem fi de acord cu această propunere de a reduce vreun drept câștigat”, transmite sindicatul.

Conducerea Metrorex a fost preluată recent de Ștefan Paraschiv

Conducerea Metrorex a fost preluată recent de Ștefan Paraschiv, propus de ministrul Cătălin Drulă. La momentul numirii, ministrul Trasporturilor transmitea că noul director trebuie să găsească soluții pentru rezolvarea unor probleme urgente precum aprobarea bugetului companiei care permite păstrarea salariilor majorate cu 18% doar dacă se fac reduceri de personal.

La începutul lunii martie, ministrul Cătălin Drulă anunța finalizarea raportului Corpului de Control și spunea că dacă Metrorex nu va prezenta un buget pentru anul acesta cu cheltuielile salariale la nivelul bugetului aprobat în 2020, atunci acesta nu va fi avizat.

Creșterea de salarii cu 18% de anul trecut putea să nu aibă loc, spune ministrul Transporturilor

„Negocierea dintre conducerea Metrorex și sindicat privind creșterea salariilor cu 18% putea să nu aibă loc anul trecut și nu eram în situația de acum. Legea 55/2020 spune limpede: contractele colective de muncă se prelungesc automat pe perioada stării de alertă.

Cu toate acestea, consiliul de administrație de atunci a dat mandat nelimitat de negociere unei comisii de 15 oameni din care 10 erau membri de sindicat. Raportul notează că aceștia nu aveau cum să reprezinte obiectiv interesele companiei”, a transmis ministrul Transporturilor.