Evenimentul Zilei > International > Sabah. Turcia declară război terorismului
Sabah. Turcia declară război terorismului

Sabah. Turcia declară război terorismului

SABAH. Este clar că principalul articol de pe agenda Turciei este acum combaterea terorismului.

Cu siguranță, vor continua să se afle pe agendă subiecte precum reforma Constituției, reforma justiției și evoluțiile economice. Se vor realiza în intervalele stabilite și noile investiții în infrastructura țării. Însă principalul subiect al politicii este combaterea terorismului, în paralel cu sfârșitul PKK.

Răbdarea a ajuns la capăt

Cu siguranță, acest subiect va ghida și relațiile noastre externe. Partenerii noștri din cadrul NATO, în principal Statele Unite ale Americii, trebuie să se gândească de două ori când profită de amabilitatea Turciei și când hrănesc organizațiile teroriste. Cei care trimit TIR-uri cu arme și consideră drept aliați PKK/PYD, trebuie acum să facă o alegere. Pentru că răbdarea Turciei a ajuns la capăt. Cele mai recente crime comise de PKK nu sunt un lucru de trecut cu vederea.

A vorbit cu Erdoğan

Discursul susținut de președintele Erdoğan la Congresul din Trabzon include indicii legate de această agendă. Președintele a transmis semnalul noii operațiuni împotriva PKK. „Incidentul de la Gaara /13 cetățeni turci au fost răpiți și executați de PKK într-o peșteră din localitatea Gaara din nordul Irakului – n.red./ ne consolidează dreptul de a constitui o zonă de siguranță dincolo de frontierele noastre. În perioada următoare, ne vom extinde operațiunile spre regiunea în care se intensifică amenințările”. Erdoğan a acuzat comunitatea internațională că nu a reacționat față de crimele de la Gaara, spunând: „Hei, Vestule, unde ești, de ce ați tăcut?”.

S-a supărat și Bahçeli (președintele partidului MHP, aliat al partidului AKP aflat la guvernare – n.red.)

Președintele MHP, Devlet Bahçeli, a făcut la rândul său o declarație referitoare la acest principal subiect al actualității. Transmițând condoleanțe după moartea a trei militari în cursul operațiunii Gheară de Vultur 2 și după uciderea de către PKK a celor 13 cetățeni turci, Bahçeli a arătat:

„În zori, în munții Qandil /zonă muntoasă la granița dintre Irak și Iran, folosită de PKK drept ascunzătoare – n.red./ trebuie pus steagul turcesc. Trebuie distruse taberele teroriste de la Mahmur. Sinjar trebuie făcut una cu pământul”. El și-a reiterat apelul pentru interzicerea partidului /pro-kurd/ HDP, arătând „există vreun democrat care să cunoască o altă cale de a scoate din parlament aripa PKK decât interzicerea HDP?”. (Rador)

https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2021/02/17/artik-gundemin-ana-maddesi-terorle-sonuna-kadar-mucadeledir