Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > SABAH: Musulmanii din Europa și Erdoğan
SABAH: Musulmanii din Europa și Erdoğan

SABAH: Musulmanii din Europa și Erdoğan

Islamofobia europenilor ne enervează pe toți, inevitabil. Discursul și noțiunile pe care le utilizează nu sunt suportabile.

Din acest motiv, reacționăm cu toții. Uneori încercăm să îi replicăm lui Macron și celor asemănători lui pe rețelele de socializare, alteori prin articolele de ziar sau la televiziuni. Atât politicienii cât și cetățenii de rând. Să răspundem unor asemenea discursuri este dreptul nostru natural și o necesitate.

Pe de o parte, suntem îngrijorați. Pentru că musulmanii sunt asupriți în toate părțile lumii și sunt obligați să se confrunte cu asemenea violențe chiar și în mijlocul Europei. În plus, această tendință generală din Europa ajunge să se transforme într-o agresivitate față de Turcia. Politicienii europeni care stau la coadă să jignească Turcia și președintele ales al acesteia nu ratează nicio ocazie.

A te îngrijora și a reacționa în asemenea condiții este o situație naturală. Însă avem și o asigurare puternică. Președintele Erdoğan a făcut tot ce este necesar în astfel de situații. Dacă a fost nevoie, a criticat vocal asemenea probleme. Știm că a făcut acest lucru atât la conferințele internaționale cât și în discursurile pe care le-a susținut cu alte ocazii. Chiar și numeroși lideri vestici sunt umbriți de influența lui Erdoğan.

El i-a aplicat de fiecare dată tratamentul necesar lui Macron. Și continuă să facă acest lucru. Nu are nicio problemă. Turcia nu este guvernată de o conducere care tace. Nu există o admirație sau o temere față de Vest.

Dimpotrivă, vesticii au rețineri față de Turcia și de Erdoğan. Acesta este și motivul agresivității lor.

O Turcie puternică și curajoasă a stricat socotelile tuturor. Au încercat să readucă Turcia la vechea ei condiție supusă, dar, pentru că nu au putut, au început să își intensifice atacurile.

Dar o asemenea agresivitate nu poate fi bună nici pentru ei. În momentul în care încearcă să impună islamofobia și atitudinea ostilă față de Turcia, îl vor consacra pe Erdoğan drept un actor politic în propriile țări.

Musulmanii europeni și Erdoğan se apropie, pas cu pas. Pe măsură ce Franța și Germania, țări în care trăiesc milioane de musulmani, afișează o atitudine tot mai ostilă față de Erdoğan și de musulmani, numele lui Erdoğan devine tot mai puternic în aceste țări datorită musulmanilor.

Milioanele de musulmani ar putea fi ignorați, prin aceeași atitudine deranjantă. Se poate crede că ei pot fi reduși la tăcere prin măsuri ale poliției. Dar există un punct de răbufnire. Și atunci, Erdoğan ar putea deveni liderul natural al comunității musulmane din Europa. Pentru că mânia Europei îi unește pe Erdoğan și pe musulmanii europeni sub percepția aceleiași amenințări.

Nu știu. Statul nostru are o strategie similară? Poate ar fi bine dacă ar avea. Erdoğan este cel mai mare brand pe care îl deține Turcia în politica externă. Este posibil să aibă o influență politică importantă asupra grupurilor musulmane din Europa și chiar să folosească acest lucru ca pe o forță vitală în alegerile din Europa. Atunci nu le va mai fi atât de ușor liderilor europeni să se arate atât de supărați și să recurgă la jigniri și forță împotriva musulmanilor.

Deja, influența Turciei poate ajunge adânc în Europa. Este timpul unor socoteli mult mai strategice în privința musulmanilor din Europa.

Sursa

Traducere Florin Matei, RADOR

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.