Evenimentul Zilei > Politica > Exclusiv. Să râdem cu Băsescu (I). Toate vorbele de duh sau cu pătrățel roșu ale fostului președinte
Exclusiv. Să râdem cu Băsescu (I). Toate vorbele de duh sau cu pătrățel roșu ale fostului președinte

Exclusiv. Să râdem cu Băsescu (I). Toate vorbele de duh sau cu pătrățel roșu ale fostului președinte

Traian Băsescu a fost unul dintre cei mai pitorești șefi de stat din câți a avut România. În cele două mandate pe care le-a dus la capăt, între 2004 și 2014, a ieșit de multe ori din limitele înguste impuse de funcția de președinte. Fără să țină cont de reguli și de cutume, a făcut și a spus cam tot ce i-a trecut prin minte, uneori spre disperarea celor din staff-ul prezidențial. Tocmai de aceea a și fost, pe cât de urât, de o mare parte a românilor, pe atât de apreciat de cealaltă parte. Multe dintre spusele sale sau din poreclele cu care și-a taxat adversarii politici au intrat în folclorul urban și sunt folosite și acum. Cine nu-și amintește de celebra sintagmă, de pe vremea când era primar general, „iarna nu-i ca vara” sau de apelativul „Dottore”, atribuit lui Victor Ponta.

Traian Băsescu este unul dintre politicienii – puțini la număr în România – care nu s-a ferit de cuvinte. Ca președinte al României s-a purtat cu totul și cu totul altfel decât o impuneau regulile. A spus orice i-a trecut prin minte, chiar dacă acest lucru a avut consecințe nu tocmai plăcute pentru el. S-a afișat la șpriț, cu Gigi Becali, s-a lăsat filmat în vreme ce dansa pe terasă la mare, împreună cu soția, ne-a arătat tuturor cum se prepară un whisky cu gheață, într-o emisiune TV, la oră de maximă audiență, a participat la petreceri alături de infractori precum Bercea Mondialu și tot așa.

În vreo două rânduri a și fost sancționat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării din cauza acestor replici. Ca să nu mai vorbim despre cele două suspendări din funcție urmate de referendumurile de demitere. Iar numărul adversarilor politici pe care i-a taxat și care l-ar fi sfâșiat în bucăți este prea mare pentru a mai fi menționat.

Cert este că Traian Băsescu a fost un președinte cu care Românii nu s-au plictisit deloc, în cei zece ani de mandat.

În cele ce urmează vom trece în revistă, o parte – ar fi greu să le găsim pe toate – din vorbele memorabile ale fostului președinte, așa cum au fost consemnate în presa vremii și cum au intrat în memoria străzii.

Un politician atipic cu cârlig

Poate cea mai cunoscută replică a lui Traian Băsescu este cea pe care le-a servit-o ziariștilor, pe vremea când era ministru al Transporturilor și i s- a reproșat că drumurile nu sunt curățate de zăpadă. Vizibil agasat de întrebări a replicat, scurt: „iarna nu-i ca vara”. Iar sintagma a făcut istorie. După câțiva ani a transformat-o în slogan electoral, îndemânând alegătorii să meargă la vot.

„Chiar dacă este puţin mai frig decât în luna August iar ploaia măruntă te obligă să treci la ţinuta cu umbrelă, nu ai nici un motiv serios să nu mergi la vot, mai ales că secţia de votare este aproape de locuinţa ta. Ştii şi tu că „iarna nu-i ca vara”,  spunea fostul șef al statului, în 2019, înainte de cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențial în care s-auj confruntat Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă.

O altă vorbă care a intrat în folclor, de această dată la categoria pătrățelul roșu, i-a scăpat în noaptea alegerilor prezindețiale din 2004, când a câștigat în fața lui Adrian Năstase candidatul PSD. Fără să țină cont că este în direct, la televiziuni. Traian Băsescu a exclamat în momentul anunțării rezultatelor: „M*uie, ți-am spus!” Aceasta în hohotele de râs ale celor care îl înconjurau, în sediul de campanie electorală.

Rivalitatea cu Adrian Năstase

Nu era prima oară când se contrau cei doi, Traian Băsescu și Adrian Năstase. Rivalitate și animozitățile dintre ei datau de mult mai multă vreme. Cam de prin 2000, când PSD era pe val, iar Adrian Năstase favorit la funcția de premier. Ironizat de liderul PSD în legătură cu pregătirea sa intelectuală, cu faptul că nu are prea multe lecturi la activ, Băsescu i-a dat o replică pe măsură. Pentru care, ulterior, și-a cerut scuze. De altfel, se spune că rușinat, s-a și mutat din blocul în care locuia și în care avea apartament și familia Năstase.

„Este mult mai bine, zic eu, să îţi faci lectura pe vapor decît sa faci sex cu fundul. Intre mine si domnul Năstase este o mare diferenţă: spre deosebire de mine, domnul Năstase foloseşte fundul pentru a întreţine relaţii sexuale”, a replicat Băsescu la ironiile lui Adrian Năstase.

Cum l-a taxat pe Adrian Năstase

Ulterior, relațiile celor doi s-au stricat și mai mult. Iar cuvintele pe care și le aruncau cei doi au devenit din ce în ce mai grele, pe măsură ce se apropiau alegerile prezidențiale din 2004. Băsescu l-a taxat, din nou, pe Năstase, chiar în debutul discursului prin care și-a anunțat candidatura la președinție. Replica a intrat, de asemenea, în folclor:

„Adriane, nici nu ştii cât de mic începi să fii!”

Iar mai apoi, dezinvolt, în confrunarea televizată pe care au avut-o, moderată de Cristian Tudor Popescu, l-a lovit decisiv:

„Cu ce-a greşit poporul ăsta, măi Adriene, să fie obligat să aleagă între doi comunişti?!”

Țintele preferate, jurnaliștii și politicienii

Odată ajuns președinte, nimic nu i-a mai stat în cale lui Traian Băsescu. Jurnaliștii și politicienii au fost țintele preferate ale glumelor și ironiilor fostului președinte. Mai ales cei de la posturile de televiziune Realitatea, patronată pe vremea aceea de Sorin Ovidiu Vântu sau de la Antene, posturile înființate de Dan Voiculescu.

De altfel, patronilor de televiziune care nu-i erau pe plac, Băsescu le-a găsit o poreclă ce a intrat, de asemenea, în folclor. Pentru el, toți aceștia erau „moguli”.  Replicile au început să curgă una după alta spre disperarea apropiaților și consilierilor, dar spre deliciul presei, care nu mai prididea să le noteze:

„Credeam că Lavinia Șandru vrea să facă o carieră politică, nu jocuri politice. Îi atrag atenția că, în politică, e foarte ușor să ajungi pe centura politicii, acolo unde te poți întâlni cu politicienii care sar din partid in partid”.

Sau despre o ziaristă ocare l-a chestionat cu privire la motivele pentru care a angajat-o la Cotroceni pe Elena Udrea: „…pentru că era blondă. Văd că şi dumneavoastră sunteţi, aşa că aţi putea fi consilieră mea”.

De la „găozar” la „urcă pe masă să îți arăt”

Unei alte ziariste, care l-a întrebat cum i se pare că arată poliția, la o şedinţă de bilanţ, i-a răspuns: „în orice caz, mai bine decît dumneavoastră”.

Lui Lucian Dindirică, reporter la Realitatea TV, care l-a întrebat de ce merge atât de des la Mărăcineni, Băsescu i-a răspuns cu un atac la patronul Sorin Ovidiu Vântu: „În spatele tău, care îl ai pe Vântu, cum plângi tu de milă oamenilor, băiatule?! Ştii câte sute de mii de oameni au rămas fără bani din cauza patronului tău? Lasă demagogia!”.

După o conferință de presă, iritat de întrebările ziaristului Ovidiu Zară, legat de prezența foştilor securişti în SRI, Traian Băsescu s-a adresat noului şef al SRI George Maior şi predecesorului Radu Timofte spunând: „Câte un găozar d’ăsta crede că ne poate întinde capcane în modul ăsta”.

Întrebat de o ziaristă dacă poate arăta ce-a învăţat la cursul de resuscitare la care tocmai asistase, la Spitalul Judeţean Timişoara, Traian Băsescu a răspuns: „Dacă te urci pe masă, îţi arăt ce-am învăţat”.

Alte replici ale lui Traian Băsescu

Lui Traian Băsescu îi sunt atribuite și alte replici precum:

„Dacă eu aş fi fost la cârma Titanicului, acesta nu s-ar fi scufundat”;

„Eu nu sunt nici intelectual, nici altceva”;

„Voi face ceea ce e cel mai bine pentru România: voi prinde toţi câinii, astfel vom intra în UE”;

„Fiecare politician se poate autotesta. Te duci pe trotuar, te opreşti lângă stâlpul din staţia de autobuz şi vezi câţi oameni îţi spun bună ziua şi care e diferenţa dintre tine şi stâlp”;

„Sunt mai atractive, din punctul meu de vedere, blondele. Păi, şi cu soţia mea m-am căsătorit pentru că era blondă”.