Schimb de replici între diplomații iranieni și israelieni pe tema legislației electorale din Bosnia și Herțegovina

Schimb de replici între diplomații iranieni și israelieni pe tema legislației electorale din Bosnia și Herțegovina sursă: arhivă

Prin intermediul rețelelor de socializare, Ambasada Iranului din Bosnia și Herțegovina și ambasadorul Israelului din Croația au avut un schimb de cuvinte dure pe tema schimbării legislației electorale din Bosnia și Herțegovina (BiH).

După ce Ambasada Israelului pentru BiH, cu sediul la Tirana, a publicat la începutul săptămânii o declarație în care se acorda sprijin partidelor croate din BiH pentru modificarea legislației electorale,

Teheranul acuză Ierusalimul de „apartheid”

Ambasada Iranului de la Sarajevo a răspuns pe Twitter că "regimul sionist de apartheid nu are calificarea de a comenta destinul politic al BiH". Astfel iranienii au sprijinit decizia ministrului bosniac de externe, Bisera Turković, de a trimite o notă de protest Ministerului israelian de externe și Ambasadei Israelului de la Tirana, în care se condamnă declarația în favoarea Uniunii Democrate Croate și a altor partide croate din BiH.

"Orice sprijin pentru o reformă electorală care ar discrimina cetățenii din cauza apartenenței etnice sau religioase este respinsă fără echivoc de majoritatea partidelor parlamentare din BiH" – a subliniat Turković. Din Tel Aviv și Ambasada Israelului de la Tirana nu s-a răspuns Ambasadei Iranului din BiH, dar a reacționat ambasadorul Israelului din Croația, Ilan Mor, care a întrebat dacă un "mullah ridicol și periculos de la Teheran" are competența de judeca orice.

Ne puteți urmări și pe Google News

În mesajul Ambasadei Israelului din Croația se subliniază că sprijină egalitatea în drepturi a tuturor cetățenilor BiH și orice inițiativă care promovează egalitatea și se exprimă convingerea că prin Constituția BiH este stabilit un sistem sustenabil de împărțire a puterilor între popoarele constitutive și reprezentanții lor politici, principiu care trebuie respectat în găsirea unei soluții echitabile pentru modificarea legislației electorale, care trebuie să asigure două drepturi fundamentale – egalitate și nediscriminare.

"Necesitatea respectării acestor principii a fost confirmată și de Curtea Constituțională a BiH și de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cazul Sejdić-Finci" – se precizează în comunicatul Ambasadei Israelului de la Tirana, care a provocat reacții contradictorii în BiH, iar politicienii și partidele bosniace au solicitat explicații suplimentare din partea Israelului. (www.politika.rs; Traducere: Rodica Mihaj, RADOR)