Evenimentul Zilei > Social > Să nu faci asta niciodată atunci când scoți bani de la bancomat! Greșeala absurdă care te lasă fără bani
Să nu faci asta niciodată atunci când scoți bani de la bancomat! Greșeala absurdă care te lasă fără bani

Să nu faci asta niciodată atunci când scoți bani de la bancomat! Greșeala absurdă care te lasă fără bani

Marea majoritate dintre noi nu acordăm o atenție mult prea mare bancomatelor atunci când mergem să retragem bani de pe card. Ne uităm în jurul nostru pentru a fi siguri că nu este cineva interesat de PIN-ul nostru și cam atât. Puțini sunt cei care verifică tastatura sau alte aspecte care ar putea ajuta hoții.

Scoaterea banilor de la bancomat nu mai este o practică rară, ci din contră. Ea a intrat în rutina nostră, iar ATM-urile sunt peste tot în oraș. De cele mai multe ori plătim direct cu cardul, însă în România există și locuri care acceptă doar bani gheață. Pentru că devenit un lucru pe care îl facem cu regularitate, parcurgem pașii mecanic, fără să acordăm o atenție prea mare împrejurimilor.

Hoții nu mai sunt cei de altădată, iar tehnologia îi ajută extrem de mult. Tocmai din acest motiv trebuie să fim și noi mult mai atenți atunci când scotem banii de la bancomat. Cea mai mare greșeală a românilor este neatenția și singura asigurare este să ne uităm în jurul nostru, să vedem dacă este cineva lângă noi când punem codul PIN. Evoluția tehnologiei îi ajută și pe posesorii de carduri bancare. În cazul unui furt sau a unei pierderi, este ușor să blocăm orice tranzacție de pe card, cu ajutorul aplicației bancare. De asemenea, sucursalele mari și-au mutat ATM-urile în interiorul băncilor, unde se intră doar pe baza scanării cardului. În pus, bancomatele au montate camere de supraveghere pentru siguranța datelor clienților.

Indiferent de operația pe care o efectuăm cu un card bancar, la ATM ni se cere codul PIN. Aici apare greșeala pe care mulți dintre noi o facem. Ne asigurăm că nu este nimeni în jurul nostru care ne poate vedea datele private, însă nu verificăm tastatura bancomatului sau modul în care sunt amplasate camerele din jur. Specialiștii susțin că bancomatele care nu se află în interiorul unei bănci pot avea tastatura dublată, în acest mod fiind extrem de ușor pentru hoți să acceseze un card clonat cu codul vostru PIN.

Ce trebuie să faci atunci când retragi bani de la bancomat

Un alt factor asupra căruia ne atrag atenția specialiștii este modul în care face retragerea. De cele mai multor ori, din bancomate se retrag sume de mici de bani cu o frecvență destul de mare. Această practică este una greșită, deoarece nu reușim să ținem inventarul banilor din cont, iar la final de lună este posibil să avem parte de o surpriză neplăcută.

Tipul de card este un alt aspect de care trebuie să ținem cont atunci când retragem bani de la bancomat. Este ușor să confundăm cardul de debit cu cel de credit, iar acest lucru ne poate duce la pierderi destul de mari. În cazul cardurilor de credit, ele sunt dedicate cumpărăturilor în rate, iar dobânzile de retragere sunt mult mai mari decât în cazul unui card de debit.

Pentru siguranța banilor tăi, specialiștii recomandă să folosim doar bancomatele care se află amplasate în interiorul băncilor. Cele de exterior pot fi de-a dreptul false, iar hoții pot fura destul de ușor datele cu caracter personal. Dacă optezi pentru un ATM exterior, verifică cu atenție înainte de a introduce cardul.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.