Evenimentul Zilei > Actualitate > Să fie România prima?! O clinică din Timișoara testează vaccinul anti-Coronavirus!
Să fie România prima?! O clinică din Timișoara testează vaccinul anti-Coronavirus!

Să fie România prima?! O clinică din Timișoara testează vaccinul anti-Coronavirus!

O clinică medicală din România anunță că a descoperit vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2!

„Este o zi foarte importantă pentru OncoGen: avem vaccinul, echivalentul a 1000 de doze. Vaccinul e momentan pentru testare în laborator”, anunță profesorul universitar doctor Virgil Păunescu, directorul Centrului OncoGen, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Timișoara, pe contul de Facebook.

Profesorul universitar afirmă că echipa de cercetători pe care o coordonează a terminat încă de marți sinteza vaccinului, iar de azi, 25 martie, a început testele.

Reamintim că cercetătorii de la OncoGen au anunțat încă de la sfârșitul lunii ianuarie că un vaccin personalizat care să protejeze contra noului coronavirus poate fi dezvoltat folosind o tehnologie utilizată în vaccinarea personalizată la cancer. Chiar atunci, aceștia au și postat tehnologia pe site-ul oncogen.ro.

Luni, la OncoGen Timișoara au ajuns din Germania reactivii destinați primelor teste.

Într-un interviu acorda timpolis.ro, profesorul doctor Virgil Păunescu susține că echipa de cercetători de la OncoGen a făcut publică tehnologia de producere a vaccinului în aşa fel încât orice firmă de medicamente să poată să o folosească oricând: „Datele făcute publice de alte colective sunt foarte puţine, pentru că majoritatea colectivelor de cercetare doresc să patenteze mai întâi ideile pentru a beneficia de un eventual profit. După părerea mea, la ora actuală, în lume lucrează, probabil, sute de colective de cercetători pentru un vaccin împotriva Covid-19. Noi, însă, nu am vrut să ţinem ascunsă informaţia. Având în vedere gravitatea situaţiei, am hotărât să punem toate datele noastre la dispoziţie, pentru oricine doreşte să le folosească”.

Fiindcă au luat decizia de a nu patenta tehnologia vaccinului împotriva Covid-19 realizată la Oncogen, „oricine poate să o folosească”, zice profesorul Virgil Păunescu. România și singurul de acest tip din Europa de Est care dispune de facilități de cercetare fundamentală și aplicată pentru medicina translațională.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.