Evenimentul Zilei > Economie > Să afle toată țara. Cîțu a dezvăluit ce a făcut cu miliardele împrumutate
Să afle toată țara. Cîțu a dezvăluit ce a făcut cu miliardele împrumutate

Să afle toată țara. Cîțu a dezvăluit ce a făcut cu miliardele împrumutate

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a dezvăluit cu cât s-a împrumutat România în primele șase luni ale anului și unde au mers banii.

Florin Cîțu nu a uitat să-i taxeze pe social – democrați, afirmând că „ne împrumutăm ca să acoperim dezastrul făcut de socialiști în ultimii 8 ani de guvernare”.

„România se împrumută astăzi pentru a acoperi deficitul bugetar și să plătească împrumuturile luate în trecut de socialiști. Am reușit să câștigam încrederea investitorilor internaționali și locali și ne împrumutăm la dobânzi mai mici de la o zi la alta.

Totuși, există diferențe în nivelul dobânzilor și acestea vin de la conduita, independenta, a politicii monetare. Astfel, după cum se vede în tabelul din poza, diferențele apar de la modul în care politica monetară din fiecare țară decide să-și atingă obiectivul.

Am spus din primul moment că politica fiscala nu o să mai fie o sursa de instabilitate în economie și m-am ținut de cuvânt. Toate masurile pe care le luam, premiate deja cu dobânzi mai mici de investitorii internaționali, au acest obiectiv. Revenind la împrumuturi. Vă rog atenție mare.

În primele 6 luni am împrumutat 38 miliarde lei pentru a plati împrumuturi și dobânzi care vin trecut. Că să înțelegeți această cifra, deficitul bugetar de finanțat pentru 5 luni (fară dobânzile aferente împrumuturilor luate în trecut) a fost mai mic, 31 miliarde lei.

Pe scurt, ne împrumutam să acoperim dezastrul făcut de socialiști în ultimii 8 ani de guvernare. Dacă socialiștii nu ar fi subminat economia națională, ar fi avut surplus bugetar în perioada de creștere economica peste potențial, atunci astăzi ne împrumutam DOAR să acoperim deficitul bugetar. Dar socialiștii au furat 8 ani de zile și acum au tupeul să întrebe despre destinația împrumuturilor pe care le facem.

Totuși, și în aceste condiții, este foarte clar pentru TOATĂ LUMEA că suntem un guvern responsabil și nu ne batem joc de banul public. De aceea SCADE rata inflației și urmează SĂ SCADĂ și dobânzile”, a scris Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: