Evenimentul Zilei > Social > S-ar putea schimba condițiile de intrare în țară pentru turiștii care vor să viziteze România
S-ar putea schimba condițiile de intrare în țară pentru turiștii care vor să viziteze România

S-ar putea schimba condițiile de intrare în țară pentru turiștii care vor să viziteze România

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a primit o solicitare pentru a schimba condițiile legate de turiștii care vor să viziteze România.

Turiștii străini care vor să viziteze România, și care nu s-au vaccinat, ar putea să intre în țară doar pe baza unui test rapid. Este propunerea pe care a făcut-o Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

Ce solicitare au făcut cei de la ANAT către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă

Preşedintele ANAT, Dumitru Luca, a arătat că măsura este aplicată deja de majoritatea statelor europene. „Pentru a veni în sprijinul turiştilor care, din motive personale, au ales să nu se vaccineze, vă solicităm sprijinul pentru susţinerea în cadrul CNSU a introducerii testării rapide ca metodă alternativă de acces pe teritoriul României, pentru a stimula atragerea de turişti străini şi pentru a ne alinia cu majoritatea statelor europene care acceptă deja această metodă de testare pentru a permite accesul persoanelor nevaccinate pe teritoriile lor”, a menţionat Dumitru Luca, conform Agerpres.

Deşi România are o situaţie epidemiologică foarte bună, datorată şi campaniei de vaccinare care a funcţionat foarte bine la început, situaţia epidemiologică din celelalte ţări unde românii preferă să călătorească este una extrem de fluidă, astfel că, în curând, multe ţări vor intra pe lista galbenă a României, atrag atenţia cei de la ANAT.

Având în vedere faptul că autorităţile române modifică de regulă la finalul săptămânii lista cu ţările cu risc epidemiologic, iar aplicabilitatea este în ziua următoare anunţului, persoanele care se află deja într-o ţară care urmează să fie introdusă pe lista galbenă şi au returul în prima zi de aplicare a noii liste nu au, fizic, timpul necesar pentru a se încadra în intervalul necesar realizării testarii RT-PCR, mai precizează ANAT.

Regim special pentru minorii sub 12 ani

Alţi factori de luat în calcul în ceea ce priveşte acceptarea de către CNSU a accesului străinilor nevaccinaţi pe baza testelor rapide sunt neplăcerile provocate de necesitatea programării şi realizării unor astfel de teste în timpul vacanţei, dar şi costurile mai mari ale testelor PCR, se menţionează în comunicatul ANAT.

Solicitarea ANAT a fost trimisă prim-ministrului Florin Cîţu, ministrului Economiei, Antrepenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, şi secretarului de stat Raed Arafat, se menţionează în comunicat.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism mai solicită Guvernului să modifice şi condiţiile de acces pe teritoriul României pentru minorii sub 12 ani, pentru care nu există deocamdată disponibilă opţiunea vaccinării.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: