Proiectul a fost inițiat de viceprimarul Tomnița Florescu și de consilierii generali Claudiu Daniel Catana, Valentin Ion Voicu și Tudor-Tim Ionescu, de la ALDE. Acest program vine în spijinul celui prin care sunt acordate ECO Vouchere ce urmărește susținerea și crearea infrastructurii necesare pentru dezvoltarea transportului cu autoturisme ce folosesc combustibili alternativi. În expunerea de motive a proiectului, grupul ALDE arată că modată cu creșterea numărului de automobile electrice la nivelul Municipiului București există și beneficii pentru mediul înconjurător, cum ar fi îmbunătățirea calității aerului și reducerea nivelului de poluare fonică, iar aceste măsuri de încurajare și sprijin în dezvoltarea acestei infrastrucurii sunt absolut necesare”. O stație electrică, în medie, costă 4.000 de euro.  Astfel, CGMB a aprobat deja, în 2017 o hotărâre privind amenajarea a 74 de locuri de parcare în vederea implementării unui număr de 30 de module de staţii de încărcare electrice în cadrul parcărilor publice din Capitală, până la 1 ianuarie 2019, iar acum continuă acest demers. ”Faţă de proiectul aprobat în anul 2017, propunem implicarea mediului de afaceri şi a instituţiilor publice, dar şi a persoanelor juridice/ fizice deţinători de spaţii comerciale/ unităţi de cazare/ spaţii de birouri din municipiul Bucureşti în vederea reducerii emisiilor de dioxid de carbon în Capitală, ceea ce are ca rezultat o mai bună calitate a aerului şi o reducere a nivelului de poluare fonică", se arată în proiectul de hotărâțre votat ieri. 
Conform ststisticilor oficiale, în 2017, în municipiul Bucureşti au fost înmatriculate până în luna iunie un număr de 329 de vehicule electrice, 2.831 hibrid 01, 257 vehicule hibrid 02 şi 6 vehicule hibrid 03. Prin programul Rabla Plus, derulat prin Administraţia Fondului de Mediu, s-a previzionat pentru 2018 achiziţionarea a 1.000 de vehicule electrice. 
”Întrucât se urmăreşte ca distribuţia amplasării staţiilor electrice să fie cât mai uniformă pe teritoriul Capitalei, acestea pot fi situate în zonele marilor complexe comerciale, în zonele spaţiilor hoteliere şi în zonele staţiilor de distribuţie carburanţi care acoperă toate sectoarele municipiului Bucureşti. Prin urmare, voucherele pentru stimularea înfiinţării staţiilor electrice de încărcare vor fi acordate: unităţilor comerciale, hoteliere, staţiilor de distribuţie carburanţi, societăţilor cu spaţii de birouri – care au parcări ce depăşesc un număr de 30 de locuri”, prevede documentul. 
 

 

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: