S-a stricat prietenia Trump-Netanyahu

S-a stricat prietenia Trump-Netanyahu

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, îl învinovăţeşte pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că nu a împiedicat atacul teoriștilor palestinieni din Hamas, de pe 7 octombrie.

Trump, nemulțumit că Netanyahu nu a prevenit atacul terorist din 7 octombrie

Donald Trump a sugerat că Benjamin Netanyahu este responsabil pentru că nu a prevenit atacul Hamas din 7 octombrie în care au murit peste 1.200 de persoane, majoritatea civili.

Potrivit fostului președinte al Statelor Unite, „mii și mii de oameni” erau la curent cu un atac terorist care, potrivit spuselor sale, „nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată” înainte de a fi efectuat de aripa armată a grupării islamiste palestiniene, care a şi răpit 240 de oameni.

În zilele de după masacru serviciile egiptene de informații au declarat că au notificat guvernul israelian, în special biroul prim-ministrului, că Hamas plănuia o mare ofensivă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul președinte, un prieten adevărat al Israelului

„Totul era pregătit pentru a preveni acest lucru. Și mulți oameni știau asta, știţi, mii și mii de oameni știau asta, dar Israelul nu o știa și cred că este acuzat foarte dur pentru asta”, a declarat Trump într-un interviu recent acordat revistei „Time”, în care a povestit cu lux de amănunte cum s-a deteriorat relația lui cu cineva care era unul dintre principalii săi aliați internaționali.

În timpul președinției sale din 2017 până în 202, Trump a angajat Statele Unite să respecte multe dintre politicile pe care Netanyahu le-a cerut Washingtonului.

 

 

El a scos Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul, a recunoscut suveranitatea israeliană asupra Înălțimilor Golan, a mutat Ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a susținut Acordurile Abraham.

Acum, însă, în interviul pentru „Time”, candidatul republican la Casa Albă nici măcar nu a exclus posibilitatea retragerii ajutorului militar pentru Israel.

De la ce s-a stricat prietenia Trump-Netanyahu

Asasinarea lui Qasem Soleimani, comandantul Corpului Gărzii Revoluționare Iraniene, în ianuarie 2020 pe aeroportul din Bagdad a creat o breșă între cei doi lideri.

„Am avut o experiență proastă cu Bibi”, a explicat Trump, care a dezvăluit revistei „Time” că „operațiunea” urma să fie un atac comun cu israelienii până când Netanyahu a bătut în retragere.

„Și asta nu mi-a plăcut. A fost ceva ce nu am uitat niciodată. Și m-a învățat ceva”, a subliniat fostul președinte.

În ciuda tensiunilor sale cu premierul israelian, Trump a sugerat în declarațiile pentru „Time” că, dacă se va întoarce la Casa Albă, va veni în ajutorul Israelului dacă acesta ar fi atacat din nou de către Iran.

„Dacă atacă Israelul, da, noi am fi acolo”, a subliniat fostul președinte american, care s-a arătat sceptic cu privire la posibilitatea unui viitor stat palestinian. „A fost o vreme când am crezut că două state ar putea funcționa. Acum cred că soluţia cu două state va fi ceva foarte, foarte dificil”, a spus el.

(Articol de Alberto Tejedor, La Razon; Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)