Cei care vor trebui să completeze noua declaraţie  sunt călătorii care ajung în România prin Aeroportul Internaţional Henri Coandă. Aceştia  sunt obligaţi  să completeze online o declaraţie epidemiologică de intrare în ţară.

Aşadar, pasagerii care intră în România prin fluxul de sosiri al Aeroportului Internațional Henri Coandă București pot completa oricând declarația pe propria răspundere on-line. Măsura a fost implementată pentru fluidizarea fluxului de călători.

Platforma chestionar.stsisp.ro a fost dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale împreună cu echipa de IT a organizației non-guvernamentale Citizen Next, la solicitarea Companiei Naționale Aeroporturi București.

Ce trebuie să facă pasagerii

„Pasagerii pot completa, de pe orice dispozitiv electronic conectat la internet, datele declarației pe proprie răspundere solicitate de platformă, în vederea procesării lor și stabilirii de către direcțiile de sănătate publică a măsurilor care se impun. Pentru eficientizarea fluxului pasagerilor, transmiterea datelor către punctele DSP din aeroport se poate face oricând, recomandabil chiar odată cu planificarea călătoriei spre România.

Prin folosirea aplicației se reduce timpul de așteptare pe fluxul de sosiri al aeroportului și astfel se fluidizează traficul pasagerilor care sosesc din străinătate. Totodată, se reduce riscul de răspândire a virusului SARS-CoV-2. Utilizarea formularului web mai are ca beneficii și verificarea corectitudinii datelor completate de pasageri, precum și protejarea cetățenilor și a personalului din aeroport”, arată un comunicat de presă al Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Pașii care trebuie urmați pentru completarea electronică a declarației epidemiologice de intrare în țară sunt următorii:

1. Accesați adresa https://chestionar.stsisp.ro folosind datele mobile/conexiunea la internet sau folosiți rețeaua WiFi Otopeni Airport, disponibilă în Terminalul Sosiri;

2. Completați datele solicitate de aplicație și validați, apoi trimiteți formularul;

3. Este important să menționați adresa de izolare sau să marcați adresa de izolare cu adresa de domiciliu;

4. Veți primi un cod QR pe telefonul înregistrat în aplicație;

5. Tipăriți declarația sau scanați codul QR la ghișeul amplasat în acest scop pe fluxul sosiri și ridicați declarația de acolo;

6. Prezentați-vă la ghișeele DSP din aeroport.