Ploile torențiale au făcut prăpăd într-un sat din județul Constanța. Drumurile au fost acoperite de ape, iar zeci de gospodării au fost lovite de viituri. O localnică a spus cu lacrimi în ochi: „I-a luat apa mașina! E jale”.

Un sat a fost pur și simplu măturat de ape. Străzile au devenit râuri. Vântul turbat a doborât un copac.  În încercarea de a mai recupera ceva din bunuri, oamenii își riscă viața intrând în casele care stau să se prăbușească în orice moment. Oamenii sunt disperați.

Potopul a fost duminică, în jurul prânzului, în satul Vârtop din județul Constanța. „Ia uite ce e aici, fraților! Lui nașu’ i-a luat mașina. E jale. A luat-o, s-a dus încolo! Ia uitați ce vine. E apă în mașină. Ferească Dumnezeu! Vai, a intrat apă în mașină. Doamne, ne ia apa!” spune o altă localnică.

Oamenii nu știu cum să se apere împotriva viiturilor. Mulți dintre ei nu au putut să fugă din calea apelor și au rămas în case.

Cu toate acestea, reprezentanții ISU Constanța nu au fost solicitați să intervină până la această oră. Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică, o avertizare de cod portocaliu de ploi torențiale și vânt puternic în aproape toată țara, valabil până luni dimineață la ora 3 pentru mai multe județe din țară, iar veștile nu sunt bune nici pentru zilele următoare.

Specialiștii au avertizat că vor cădea cantități de apă însemnate, grindină, intensificări puternice ale vântului, vijelii.

„Vor fi averse puternice, cantități de precipitații mai mari 50- 80 l/mp, va fi grindină de mici și mari dimenisiuni, iar vântul va sufla cu 70-80 km/h. (…)Au fost emise 240 de avertizări din care 20 au fost coduri roșii. În luna iunie din 2019 pentru luna iunie au fost 51 de coduri roșii dintr-un total de 1060.,” a declarat, duminică, Elena Mateescu, meteorolog ANM, potrivit libertatea.ro