Evenimentul Zilei > Actualitate > S-a dat startul programului „Meserii pentru Romania”
S-a dat startul programului „Meserii pentru Romania”

S-a dat startul programului „Meserii pentru Romania”

Programul „Meserii pentru România” susține școlile postliceale care contribuie la educaţia formală a „gulerelor albastre” şi a fost creat ca urmare a celui mai recent studiu despre statutul meseriilor în Romania. Studiul a relevat că peste 53% dintre tinerii între 18 și 24 ani s-ar orienta către meserii, 71% dintre ei crezând că o meserie se învața cel mai bine la școală.

La ora actuală, muncitorii sunt foarte căutați pe piața muncii: peste 15.000 slujbe scoase la concurs de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă se adresează celor cu studii medii și profesionale. Cu toate acestea, muncitorii necalificați au o pondere mare în rândul populației, fiind a 3-a cea mai frecventă ocupație, după agricultori și vânzători, potrivit studiului „Meserii pentru Romania” .

„Prin proiectul «Meserii pentru România», reamintim românilor importanța pe care meseriile și meseriașii buni o au pentru dezvoltarea societății. Vrem să îi încurajăm și susținem pe tinerii de astăzi care s-ar orienta către o meserie, chiar dacă așa-zisa categorie a «gulerelor albastre» nu intră în topul profesiilor respectate de români”, afirmă Narcis Horhoianu, Director de Marketing Heineken România.

3 școli postliceale sau licee cu clasa a 13-a vor fi finanțate în cadrul programului „Meserii pentru România”

Programul este implementat în colaborare cu organizația non-guvernamentală Junior Achievement și se adresează claselor cu tineri peste 18 ani. Trei dintre aceste școli vor primi, în urma unui concurs de proiecte, finanțare din partea Bucegi în valoare de 97.500 de lei, pentru fiecare dintre proiectele câștigătoare.

Prin <<Meserii pentru România>> li se acordă șansa să-și doteze atelierele profesionale sau să investească în materiale didactice.  Sunt o opțiune viabilă pentru tinerii care nu urmează o facultate. Proiectul are și o componentă educaționala, echipele participante putând să realizeze proiecte de colaborare cu mediul de afaceri.

Cum se va desfășura programul:

În perioada 22 septembrie – 17 octombrie 2014, se pot înscrie pe platforma www.meseriipentruromania.jaromania.org, cu unul sau mai multe proiecte care au scopul de a crește calitatea actului educațional.

Juriul va evalua aplicațiile în perioada 20-26 octombrie 2014, iar cei trei câștigători vor fi anunțați în intervalul 27-31 octombrie. Proiectele vor fi implementate în școli, în perioada 31 octombrie-17 noiembrie, cu ajutorul organizației Junior Achievement.

Regulamentul concursului și alte detalii legate de acest proiect pot fi consultate pe site-ul: www.meseriipentruromania.ro.

Bucegi lansează platforma “Meserii pentru România”

Bucegi lansează platforma „Meserii pentru România”, un program prin care susține meseriile și meseriașii din România și încurajează respectul pentru meseriile din categoria “gulerelor albastre”.

Anul acesta, proiectul se adresează instituțiilor publice de învățământ preuniversitar cu clasa a XIII-a și unităților publice de învățământ postliceal, prin care tinerii pot obține certificarea pentru meseriile pe care doresc sa le practice.

Trei dintre acestea vor primi, în urma unui concurs de proiecte, finanțare din partea Bucegi în valoare de 97.500 RON pentru fiecare dintre cele 3 proiecte câștigătoare, în total 292.500 RON.

Site platforma: www.meseriipentruromania.ro

Conform unui realizat de D&D Research, percepția românilor despre meserii și profesii, studiul “Meserii pentru România”.

Concluzii cheie ale sondajului: Peste jumătate dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani s-ar orienta către o meserie (așa-zisele „gulere albastre”).

Motivele: o meserie le permite să lucreze oriunde și le garantează câștiguri imediate. Meseriile nu primesc însă respectul care li se cuvine: 49,3% dintre români cred că acestea sunt utile, dar nu sunt respectate suficient.