Evenimentul Zilei > Actualitate > Bill Gates a dezvăluit totul. S-a aflat motivul pentru care oamenii nu se vaccinează
Bill Gates a dezvăluit totul. S-a aflat motivul pentru care oamenii nu se vaccinează

Bill Gates a dezvăluit totul. S-a aflat motivul pentru care oamenii nu se vaccinează

De la începutul pandemiei, filantropul miliardar Bill Gates a fost ținta unor bizare teorii ale conspirației Covid. Acum, spune Gates, acele zvonuri și elemente de dezinformare îi împiedică pe mulți oameni să se vaccineze împotriva Covid.

Bill Gates, recunoaște: „Teoriile conspirației care, din păcate, mă implică” îi împiedică pe mulți să se vaccineze împotriva Covid contribuind la întârzierea sfârșitului pandemiei, deși tot mai mulți cercetători spun că nu aceasta este soluția.

Într-o postare pe blog de săptămâna trecută, Bill Gates a scris că „teoriile conspirației care, din păcate, mă implică” au avut un impact asupra adoptării vaccinului Covid în Statele Unite, adăugând că se aștepta ca ratele de vaccinare să fie mult mai mari până acum. Până în prezent, 61% din populația SUA este complet vaccinată împotriva Covid, conform datelor de la Centers for Disease Control and Prevention .

Cel puțin alte 83 de țări sau teritorii au rate mai mari de vaccinare completă, potrivit Our World in Data , inclusiv țări de pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii, care nu avea date raportate.

„Acesta face parte dintr-o tendință mai mare de neîncredere în instituții și este una dintre problemele care mă îngrijorează cel mai mult în 2022”, a scris Bill Gates pe blogul său.

 78% dintre adulți cred că cel puțin o informație de acest fel este falsă

Un sondaj publicat în noiembrie de Kaiser Family Foundation arată cât de răspândită este dezinformarea despre vaccin: 78% dintre adulții din SUA fie cred că cel puțin o informație greșită despre boala Covid sau vaccinuri, fie nu sunt siguri dacă această informare greșită este adevărată sau falsă.

Printre cei chestionați, cele mai comune mituri legate de Covid au inclus „ guvernul exagerează numărul de decese cauzate de Covid” și „femeile însărcinate nu ar trebui să primească vaccinul”.

Ambele mituri sunt false: unii spun că CDC ar putea de fapt să nu declare corect decesele Covid.  Cu privire la al doilea mit nu există dovezi științifice solide că vaccinurile împotriva Covid din țară pot cauza probleme de fertilitate. Potrivit CDC, vaccinurile sunt perfect sigure pentru persoanele care sunt însărcinate, care alăptează sau intenționează să rămână însărcinate.

Din păcate, milioane de americani rămân ezitanți sau nedoritori să se vaccineze împotriva Covid, în mare parte din cauza neînțelegerii și a lipsei de informații…și nu există o soluție simplă pentru a combate dezinformarea.

Sugestia lui Bill Gates: Guvernul ar trebui să aibă reguli mai clare cu privire la rețelele sociale pentru a împiedica oamenii să împărtășească ştiri false, în special informații care dăunează sănătății oamenilor.

„Un videoclip care susține în mod fals că vaccinul Covid-19 te face infertil nu ar trebui lăsat să se răspândească pe scară largă sub pretextul de a fi o ştirea reală”, a mai scris Gates,  potrivit CNBC.