Modul în care teoriile conspirației de pe rețelele sociale din SUA i-au făcut pe europeni să fie sceptici față de vaccinul Covid

Modul în care teoriile conspirației de pe rețelele sociale din SUA i-au făcut pe europeni să fie sceptici față de vaccinul CovidSursa: Pixabay

Brandy Zadrozny de la NBC News relatează despre cum oamenii din Europa sunt sceptici față de vaccinul Covid-19 din cauza teoriilor conspirației care au fost lansate în SUA.

Teoriile conspirației din SUA s-au propagat cu repeziciune în toată Europa. Atitudinile publice față de știință sunt o chestiune de viață și de moarte în mijlocul unei crize de sănătate publică.

Gândirea conspirativă, mișcările anti-vaccin și neîncrederea în instituțiile experte amenință să prelungească impactul devastator al pandemiei de COVID-19 prin limitarea adoptării vaccinurilor care salvează vieți.

„Companiile din social media, precum YouTube sau Facebook, lucrează la eliminarea acestor teorii privind pandemia. Din totalul fondurilor alocate de Facebook pentru a combate dezinformarea, 84% au ajuns în SUA și doar  16% au fost direcționate în restul lumii”, spun  jurnaliștii de la NBC News.

Cum motivează credința în teoriile conspirației privind vaccinarea

Vaccinările au fost întotdeauna însoțite de teorii ale conspirației și de scepticismul publicului larg. De la mijlocul secolului al XIX-lea, de exemplu, în Germania au avut loc dezbateri acerbe despre vaccinuri, inclusiv publicarea unui număr mare de cărți și lucrări anti-vaccinare (Meyer și Reiter, 2004).

În această literatură s-a putut găsi afirmația că vaccinarea a făcut parte dintr-o conspirație evreiască de a dăuna populației germane. Vaccinările contra variolei obligatorii pentru copii au fost introduse pentru prima dată în Germania în 1874 cu „Reichsimpfgesetz” (Legea vaccinării). Ca răspuns la aceasta, reviste precum „Der Impfgegner”, au fost create de sceptici pentru a-și avansa opoziția. Scepticismul și atitudinile critice față de vaccinări au apărut în rândul populației de atunci, influențând acceptarea vaccinului până în prezent.

Lărgind perspectiva dincolo de pandemia COVID-19, teoriile conspirației tind să apară în timpul crizelor sociale pentru a face față incertitudinii și fricii colective.

Apariția teoriei conspirației poate fi văzută ca o încercare de a face situațiile complexe și amenințătoare

În conformitate cu acest tipar general s-a identificat o apariție sporită a teoriilor conspirației şi în Regatul Unit în timpul pandemiei de COVID-19. În contextul COVID-19 în Regatul Unit și Turcia s-a constatat că a crede într-o origine naturală (de natură sălbatică) a coronavirusului a crescut semnificativ șansele de acceptare a vaccinului COVID-19 în comparație cu a crede într-o origine artificială (de exemplu, provenit dintr-un laborator).

În plus, susceptibilitatea la dezinformare a fost asociată cu o scădere semnificativă a probabilității de a se vaccina și cu recomandarea vaccinării prietenilor și familiilor vulnerabile din Statele Unite, Regatul Unit și Mexic.

Grupurilor socio-demografice, cele mai susceptibile de a crede în teoriile conspirației anti-vaccin, sunt în special persoanele cu vârsta între 30-39 de ani cu studii superioare.

În plus, politicile și comunicarea (științifică) la nivel guvernamental și instituțional au contribuit la acest fenomen. Din acest motiv ar trebui să urmărească, să stabilească și să mențină relații de încredere pe termen lung, reciproc avantajoase cu această categorie de oameni pentru a inhiba aportulul la dezinformare care conduce la convingeri conspiraționiste și la un curs negativ al pandemiei, arată studiul publicat de rontiersin.org.