Evenimentul Zilei > Actualitate > Moderna spune că un vaccin anti-Omicron ar putea fi gata până în martie. Replica lui Fauci este șocantă
Moderna spune că un vaccin anti-Omicron ar putea fi gata până în martie. Replica lui Fauci este șocantă

Moderna spune că un vaccin anti-Omicron ar putea fi gata până în martie. Replica lui Fauci este șocantă

Președintele Moderna, Stephen Hoge, a declarat miercuri că injecțiile de rapel Covid-19 care vizează varianta Omicron ar putea fi gata pentru autorizare până în martie.

Moderna a anunțat vineri, 26 noiembrie, că plănuiește să dezvolte o doză de rapel specifică pentru noua variantă Omicron, dar, în replică dr. Anthony Fauci, a spus că nu este nevoie deoarece vaccinurile actuale vor fi eficiente împotriva noilor tulpini, sfătuind oamenii să facă un rapel acum.

Moderna a început să dezvolte un rapel specific pentru Omicron deoarece vaccinurile existente „vor fi capabile să încetinească, dacă nu să oprească complet, varianta omicron”.

În schimb, dr. Fauci este de altă părere şi spune „să fie stimulat acum rapelul” deoarece „s-ar putea să nu avem nevoie de un vaccin specific pentru variante”.

Hoge: „Rapelurile adaptate pentru Omicron, în mod realist, nu sunt gata înainte de luna martie, posibil chiar în al doilea trimestru”, cu excepția cazului în care FDA își schimbă recomandările în funcție de datele necesare pentru autorizare.

FDA evaluează în prezent în ce măsură varianta Omicron amenință protecția oferită de vaccin

Agenția ar putea oferi un calendar mai rapid, asemănător modului în care aprobă vaccinurile pentru gripă, aprobând modificări ale tulpinilor de gripă, ceea ce ar scurta termenul de trei până la patru luni.

În Statele Unite, vaccinurile licențiate împotriva gripei pot fi actualizate în fiecare sezon prin înlocuirea de noi tulpini de virus despre care se crede că sunt cele mai susceptibile de a provoca îmbolnăviri în sezonul gripal viitor, fără a fi nevoie de studii clinice mari. Pe baza modelului de mutații observate la varianta Omicron, care includ mutații despre care s-a demonstrat deja în studiile de laborator că reduc eficacitatea vaccinului Moderna în studiile din laborator, „ne așteptăm să existe un impact”, a mai spus Hoge.

„Mutațiile care au condus anterior la cele mai mari scăderi ale eficacității au fost observate la Delta și Beta. Și toate aceste mutații au apărut și la Omicron”, a spus Hoge.

Primul caz documentat din SUA al variantei omicron a fost raportat miercuri la San Francisco

Individul, care s-a întors recent dintr-o călătorie în Africa de Sud, unde a fost identificată prima variantă, a fost vaccinat împotriva Covid-19, dar nu a primit un rapel. În prezent, se confruntă cu simptome ușoare.  Iar Fauci a spus miercuri că este prea devreme pentru a spune dacă varianta omicron este mai mortală decât varianta Deltă.

De asemenea, directorul executiv al companiei Moderna, Stephane Bancel, a estimat că vaccinurile împotriva COVID vor avea eficiența redusă în a preveni infecția cu noua variantă Omicron, dar vor menține un nivel de protecție.

Pfizer și BioNTech efectuează studii clinice pentru o versiune actualizată a vaccinului lor, care ar viza întreaga proteină spike a variantei Delta, informează forbes.com.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.