Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Rușii au interzis primul curs de istorie a românilor ținut la Iași
Rușii au interzis primul curs de istorie a românilor ținut la Iași

Rușii au interzis primul curs de istorie a românilor ținut la Iași

Alexandru Lapedatu arăta, în 1921, că împrejurările în care Kogălniceanu își ținea cursul erau din cele mai grele: „Protectoratul rusesc degenerase – după chiar expresia lui Kogălniceanu – în adevărat proconsulat”.

Academia Mihăileană era controlată direct de către reprezentanții țarului, care cenzurau și puținele publicații care apăreau.

Kogălniceanu (foto) care era conșient de astea, a ținut să precizeze că se va sili să spună totdeauna adevărul, iar când nu-l va putea spune, va tăcea „și dumneavoastră veți înțelege pentru ce”.

Nu au trecut decât câteva săptămâni până când consulul rus de la Iași, considerând că e periculos pentru Puterile protectoare cursul, la care după mărturia lui Ion Ghica, amfiteatrul Academiei Mihăilene era arhiplin, i-a cerut imperativ domnitorului să-l închidă. Ceea ce s-a și întâmplat.

Citește GRATUIT toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.