„Situaţia în sectorul energetic ucrainean este dificilă. Iar noi cunoaştem planurile Rusiei de a bloca livrările de gaz chiar şi către ţări din Uniunea Europeană în această iarnă” a afirmat premierul Iaţeniuk cu ocaziei unei reuniuni guvernamentale. În 2013, jumătate din exporturile de gaze naturale ruseşti către UE au tranzitat Ucraina.

Premierul Ucrainei a declarat vineri că ţara iarna anului 2014 va fi una „lungă şi rece”, ţara având nevoie de încă 5 miliarde de metri cubi de gaze rusesc şi ar putea apela la importul de cărbune din cauza impactului provocat de conflictul asupra regiunilor industrial estice.

Rusia a redus livrările de gaz către Ucraina în această vară, după ce a furnizat aproximativ jumătate din cantitatea de gaz folosită de ucrainieni anul trecut. Oprirea gazelor naturale către ţara vecină a fost provocată pe fondul unei dispute legate de preţuri şi ca urmare a anexării Crimeii de către Moscova. Întrebat dacă Ucraina poate rezista fără gazul primit din partea Rusiei, premierul a răspuns că situaţia din timpul iernii va fi una extrem de dificilă.