Evenimentul Zilei > International > Rusia susține că s-a comis un genocid’ împotriva rusofonilor din estul Ucrainei și declanșează o anchetă penală
Rusia susține că s-a comis un genocid’ împotriva rusofonilor din estul Ucrainei și declanșează o anchetă penală

Rusia susține că s-a comis un genocid’ împotriva rusofonilor din estul Ucrainei și declanșează o anchetă penală

Rusia a anunțat luni declanșarea unei anchete penale pentru acte de "genocid" comise împotriva populației rusofone din estul Ucrainei, susținând că cel puțin 2.500 de persoane au fost ucise acolo în urma folosirii armamentului greu, transmite AFP.

"Comitetul de anchetă lansează o procedură penală pentru genocid comis împotriva populației rusofone ce trăiește pe teritoriul republicilor populare Lugansk și Donețk”, cele două provincii separatiste proruse din estul Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al acestei instituții, care este principalul organ însărcinat cu investigarea actelor criminale în Rusia.

”Persoane neidentificate din comandamentul politic și militar al Ucrainei, din forțele armate ucrainene, Garda Națională și Sectorul Dreptei (formațiune paramilitară ultranaționalistă ucraineană) au dat ordine pentru eliminarea totală a cetățenilor rusofoni” din est, susține oficialul citat. El afirmă că folosirea armamentului greu și a aviației în cele peste cinci luni de conflict între trupele ucrainene și rebelii proruși au provocat moartea a cel puțin 2.500 de persoane și distrugerea a peste 500 de clădiri în regiunile Donețk și Lugansk.

Conform datelor Organizației Națiunilor Unite (ONU), acest conflict s-a soldat până în prezent cu peste 3.200 de morți și a provocat exodul a peste 600.000 de civili.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News