Premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat marţi o rezoluţie ce autorizează agenţia spaţială rusă, Roscosmos, negocierea unui acord cu China pentru a coopera în crearea unui centru de date comun pentru explorarea Lunii şi a spaţiului îndepărtat.

Obiectivul final al programului este trimiterea, pe termen lung, a unui echipaj uman pe Lună. Deocamdată nu a fost stabilită o dată exactă, dar experţii estimează că misiunea va avea loc în jurul anului 2036.

Între timp, Agenţia Roscosmos a fost autorizată să pună la punct, împreună cu Administraţia Spaţială Naţională a Chinei (ANEC), coordonarea de misiuni ruso-chineze cu ajutorul modulelor spaţiale Luna-Resurs-1 şi Chang’e 7 pentru a studia polii lunari, potrivit rezoluţiei publicate site-ul guvernului rus. Potrivit Agerpres, Luna-Resurs-1 este un proiect al agenţiei spaţiale ruse pentru a explora polii lunari prin survolarea şi depunerea pe suprafaţa Lunii. Misiunea include capsula spaţială Luna-26 şi vehiculul lunar Luna-27.

Agenţia rusă de ştiri Interfax aminteşte că China a reuşit la începutul acestui an să asolizeze cu succes pe faţă ascunsă a Lunii sonda Chang’e 4 – o premieră istorică. Programul chinez Chang’e a demarat cu lansarea primei sonde orbitale în anul 2007, iar de atunci au fost trimise pe Lună alte patru sonde spaţiale.