Evenimentul Zilei > Actualitate > Rusia și-a prezentat noua armă. „Robotul ucigaș”, făcut pentru distruge tancurile primite de Ucraina
Rusia și-a prezentat noua armă. „Robotul ucigaș”, făcut pentru distruge tancurile primite de Ucraina

Rusia și-a prezentat noua armă. „Robotul ucigaș”, făcut pentru distruge tancurile primite de Ucraina

Germania a acceptat ca Ucraina să primească tancuri Leopard 2, după ce SUA au decis să trimită Abrams. Moscova a prezentat noua armă pe care o numește „robotul ucigaș”, care ar urma să ajungă în Donbas.

Noua armă a Rusiei este denumită „robotul ucigaș”. Kremlinul a păstrat această armă secretă până când Ucraina a primit tancurile Leopard 2. Rușii spun că principalul scop al acestui robot este să înfrunte și să distrugă tancurile primite de Ucraina din Germania și SUA, Leopard 2 și M1 Abrams. Arma care este intitulată și „Marker” poate să identifice și să elimine țintele cu ajutorul inteligenței artificale.

Este important de precizat că acest autovehicul terestru nu are nevoie de un pilot și este asemănător cu un tanc. O deosebire între tancul obișinuit și „Marker” este că noua armă a Kievului are capacitatea de a ținti inamicii cu rachete ghidate care se folosesc de o serie de senzori inteligenți. „Robotul ucigaș” poate să funcționeze timp de trei zile automat și poate merge pe o distanță de câțiva kilometri fără ajutor uman.

„Marker” va ajunge în Donbas

Dmitri Rogozin, fostul director general al Roscosmos din Rusia, a spus că robotul Kievului va fi trimis pe frontul de luptă pentru a distruge tancurile străine. „De exemplu, de îndată ce vor începe livrările de tancuri Abrams și Leopard către trupele ucrainene, Marker va fi echipat cu o imagine electronică adecvată pentru a detecta și distruge tancurile americane și germane cu rachete ghidate antitanc”, a declarat Rogozin.

Fostul director al Roscosmos a continuat prin a spune că patru roboți de acest fel vor ajunge în Donbas până în luna februarie. Această zonă din Ucraina este este una dintre cele mai disputate de forțele rusești și cele ucrainene. Noua armă a Kremlinului nu a fost niciodată proiectată pentru luptă. „Marker” a fost conceput pentru a testa instrumente și tehnologii noi. Șeful roboticii rusești, Oleg Martyanov, a explicat că „robotul ucigaș” este foarte precis și poate „lovi discurile zburătoare cu o mitralieră Kalașnikov de multe ori mai repede decât o fac oamenii”,  informează Daily Star.